Ko će postati vladar sprinta?

Bolt je "penzionisao" sprinterice, ko može preuzeti njegov tron?

Čudesni Jamajačnin Usain Bolt je godinama dominirao sprinterskim disciplinama, prije nego što se prošle godine oprostio od "kraljice sportova".

Njegovim odlaskom je ostala ogromna praznina, najbržeg čovjeka svijeta više nema na tartan stazi, ali tu su neki novi (i neki dobro poznati) momci koji žele preuzeti njegov tron. Osim preuzimanja trona, sigurno je da svi imaju za cilj i srušiti Boltove rekorde na 100 (9.58) i 200 (19.19) metara.

Ipak, takav poduhvat se trenutno čini nedostižnim. Međutim, to neće obeshrabriti najbolje svjetske sprintere da pokušaju oboriti Boltove nestvarne rekorde. Sutra karavana Dijamantske lige staje na treću stanicu, Eugene (SAD), a na Hayward Fieldu će biti i plejada onih koji žele postati "novi" Bolt i novi najbrži čovjek svijeta.

Zbog toga se vrijedi upoznati sa glavnim kandidatima za sprinterski tron u "post-boltovskoj" eri.

Christian Coleman

Za mladog 22-godišnjeg Amerikanca Christiana Colemana se smatra da je u "pol poziciji" da preuzme sprinterski tron, posebno nakon što je prošlog juna 100 metara istrčao za munjevitih 9 sekundi i 82 stotinke.

Coleman je na prošlo Svjetsko prvenstvo u Londonu stigao kao jedan od nekolicine favorita za medalje, a u finalu je izgledalo da ide ka zlatu prije nego što ga je presitgao sunarodnjak Justin Gatlin.

Od tada je, međutim, uspio istrčati 60 metara za 6.34 sekunde i srušiti svjetski dvoranski rekord koji je 20 godina držao legendarni Muarice Greene.

LR 100m: 9.82
LR 200m: 19.85

Andre De Grasse

Kada je danas 23-godišnji Kanađanin Andre De Grasse potpisao bogati ugovor sa Pumom, Boltovim "glavnim" sponzorom, 2015. godine od njega su se očekivale velike stvari.

Ipak, uskoro je povreda zadnje lože je usporila njegov napredak i natjerala ga da propusti zadnje Svjetsko prvenstvo. Ipak, on je do sada uspio osvojiti svjetsku bronzu na 100 metara, a medaljama se kitio i na Olimpijadi u Brazilu na 100 i 200 metara.

Inače, on je 2017. godine u Stockholmu istrčao 100 metara u fanatstičnom vremenu od 9.69, ali uz izdašnu pomoć vjetra, pa se kao njegov lični rekord na 100 metara vodi vrijeme od 9.91.

LR 100m: 9.91
LR 200m: 19.80

Justin Gatlin

Sprinter koji već godinama izaziva oprečna mišljenja među ljubiteljima atletike. Ipak, iako mu je 36 godina čini se da se Justin Gatlin ne namjerava povući u penziju u skoriije vrijeme.

Inače, Gatlin je dva puta bio suspendovan zbog pada na doping testu, a nakon zadnje četverogodišnje suspenzije (2010. godine) dva puta se penjao na podij na Olimpijskim igrama, oba puta iza Bolta.

Gatlin je i "upropastio" Boltov prošlogodišnji oproštaj pošto je u Londonu došao do zlata na 100 metara, a sada je najavio da će se takmičiti i u Tokiju 2020. godine.

LR 100m: 9.74
LR 200m: 19.57

Yohan Blake

Boltov sunarodnjak, 28-godišnji Yohan Blake je prvi put istrčao 100 metara ispod 10 sekundi 2010. godine, medalje su uskoro počele "pljuštati" sa svih strana, ali su ga potom počeli mučiti problemi sa povredama.

Serija nezgodnih povreda je prouzrokovala da Blake nikada ne pronađe formu sa početka druge decenije 21. vijeka, ali četvrta mjesta na Olimpijadi u Riju i na Svjetskom prvenstvu u Londonu sugerišu da je konačno počeo pronalaziti put ka stazama stare slave.

LR 100m: 9.69
LR 200m: 19.26

Noah Lyles

Mladi 20-godišnji Amerikanac Noah Lyles možda je i najveća nada američkog sprinta u ovom trenutku. On je 2016. godine osvojio zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu, a vrijeme od 19.90 na 200 metara prošle godine ga je svrstalo u red potencijalnih velikih zvijezda budućnosti.

Ipak, prošla godina Lylesu možda i neće ostati u najljepšem pamćenju pošto je zbog povrede zadnje lože morao propustiti Svjetsko prvenstvo. Međutim, ove godine se od mladog Lylesa očekuju velike stvari.

LR 100m: 10.14
LR 200m: 19.90

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.