To mu je "u krvi": Gatlin pod dopingom uzeo zlato na Boltovom oproštaju?

Menadžer i trener američkog sprintera "uhvaćeni na djelu"

To mu je "u krvi": Gatlin pod dopingom uzeo zlato na Boltovom oproštaju?

Justin Gatlin se već nekoliko puta našao u centru doping skandala, a sada je pod istragom i njegovo prvo mjesto u sprintu na 100 metara na proteklom Svjetskom prvenstvu u Londonu.

Anti doping agencija SAD-a je otvorila istragu zbog sumnje da je Justin Gatlin dopingovan došao do zlata na 100 metara, što i ne dolazi kao veliko iznenađenje s obzirom da je američki sprinter u prošlosti već dva puta bio suspendovan zbog korištenja nedozvoljenih supstanci.

Istraga je pokrenuta nakon što su novinari britanskog Telegrapha tokom "tajnog zadatka" snimili razgovor sa Gatlinovim menadžerom i njegovim trenerom.

Naime, novinar se lažno predstavio kao osoba iz filmske industrije, te je tražio pomoć Gatlinovog menadžera Roberta Wagnera i trenera Dennisa Mitchella da organizuju "sprinterski" trening za glumca koji se sprema za zahtjevnu ulogu.

Tokom razgovora su pomenute i nedozvoljene supstance, a Wagner i Mitchell su se ponudili da osiguraju novinaru Telegrapha "testosteron i hormon rasta" za pomenutog glumca. Pomenute supstance bi bile isporučene preko nepoznatog doktora iz Austrije i to za naknadu od oko 250.000 dolara.

U razgovoru je pomenuti dvojac istakao da to nije ništa "neobično", te da je svaki drugi američki atletičar dopingovan, dok novinari Telegrapha tvrde da je Wagner u jednom od razgovora "pohvalio" pomenute supstance ističući da je Gatlin pomoću njih unaprijedio svoje rezultate.

Gatlin je ovakve navode oštro demantovao i ekspresno optustio trenera Mitchella, ali su snimljeni razgovori bacili veliku sumnju na njegove rezultate.

Podsjetimo Gatlin je osvojio zlato u posljednjoj trci na 100 metara Usaina Bolta u karijeri na Svjetskom prvenstvu u Londonu. Jamajčanin je tada osvojio bronzu, dok je drugo mjesto zauzeo Christian Coleman.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi