Danas još četiri meča trećeg kola Premijer lige

Želji potrebna pobjeda, Sarajevo se 'vadi' na Tušnju

Edmir Škorić

Treće kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine nastavlja se danas od 17:30 sati, a na programu su četiri zaista zanimljiva meča.

Derbi kola igra se od 21 sat na Grbavici, a sastaju se bivši prvaci Željezničar i Zrinjski, koji brani titulu i traži rekordnu četvrtu u nizu.

U ovaj meč Zrinjski možemo slobodno reći ulazi nešto rasterećeniji, pošto je u uvodna dva kola ostvario pobjede (Sloboda i GOŠK), a potom je u četvrtak na Malti izborio prolaz u 3. pretkolo Evropske lige. Slijede mu dueli s Ludogoretsom, ali Plemići se nemaju šta čuvati, žele u Dolini ćupova do bodova, a tradicionalno dobro igraju u glavnom gradu naše zemlje.

Željezničar je u određenoj krizi, ostvario je pobjedu u Gabeli uz očajnu igru, a onda je uslijedio šok u Zenici i poraz od Čelika, da bi u međuvremenu Odović dobio ponovo povjerenje, dok je Slobodan Krčmarević napustio Plave.

Odović je novi debi na klupi Želje umao na Kipru, ali njegov tim je poražen s 3:1, pa će se u potpunosti posvetiti domaćim takmičenjima. Utakmica protiv Zrinjskog mogla bi da bude od izuzetne važnosti, a svjestan toga je i sam Odović.

"Željezničar igra derbi na Grbavici poslije dvije zaista teške utakmice, u Evropi i u Zenici. Mi se još uvijek upoznajemo jer sam ja tu sa ekipom na terenu tek nekoliko dana, ali mislim da su poprilično dobro odgovorili na moje zahtjeve iako je bilo i puno problema. U momentima utakmice na Kipru je to izgledalo sasvim pristojno, ali sam uočio i mnogo stvari koje treba popravljati. Tako da ćemo to morati popraviti i protiv Zrinjskog", istakao je trener Željezničara, pa nastavio:

"Zrinjski je odlična ekipa, aktuelni prvak, iako je i kod njih bilo nekih promjena. Oni imaju svoje specifičnosti. Pokušaćemo da im u ovoj utakmici odgovorimo na pravi način, imajući u vidu da trebamo ispraviti neke loše stvari koje su se vidjele protiv Apollona. Sada nam je potrebna dobra igra, dobar rezultat - potrebna nam je pobjeda".

U katastrofalnom stanju se nalaze igrači Sarajeva poslije poraza od Atalante (0:8) na Koševu u četvrtak u revanšu 2. pretkola Evropske lige. Djeluje kao da su potonule sve lađe u bordo taboru, ali igrači i struka moraju što prije da sve zaborave i da se okrenu Premijer ligi. Koliko god težak bio poraz od Atalante, on je uostalom samo slika i prilika našeg nogometa u evropskim okvirima.

Sarajlije sada idu u Tuzlu kod starog rivala Slobode i na neki način moraju da ostave dobar utisak, da odigraju dobro i da pokušaju vratiti povjerenje navijača. A Sloboda je rijetko kada bila ta koja će dopustiti nekome da se na njoj vadi. Tuzlaci imaju svoju računicu, oni će bez pardona ući u ovaj meč i pokušati da produže agoniju Sarajeva, koje je u prvenstvu u dva kola upisalo poraz u Bijeljini od Radnika i pobjedu na Koševu protiv Mladosti.

Što se Slobode tiče, ona je poražena na Tušnju od Zrinjskog u prvom kolu, pa je osvojila bod u Ugljeviku protiv Zvijezde 09, a treba istaći da će na klupi crno-crvenih debitovati Zlatan Nalić.

Široki Brijeg će ugostiti Čelik na Pecari i pokušat će da iskorisit dobru formu, ali i ulogu favorita. Širokobriježani su pobijedili Tuzla City i onda osvojili bod u Krupi, a sada žele da još jednom pred svojim navijačima pokažu pravo lice.

Tim koji se svake godine bori za sami vrh, možda bi konačno ove mogao da krene u ozbiljno razmatranje o osvajanju titule. S druge strane, u goste im stiže Čelik koji se godinama unazad susreće s raznim problemima i zahvaljujući tome što Borac nije dobio licencu, ostao je u ligi iako je na tabeli već bio drugoligaš.

Zeničani su razočarali u Krupi na otvaranju sezone, ali su onda na Bilinom polju uspjeli da sruše Željezničar i upravo na krilima te pobjede zasniva se sav optimizam u ovom klubu.

GOŠK je trenutno bez bodova i na dnu tabele, pa će tim Feđe Dudića imati imperativ pobjede protiv novog premijerligaša i ekipe koja je u prva dva kola pokazala da ima određeni kvalitet. Tim iz Etno sela Stanišić osvojio je bod protiv Slobode u Ugljeviku, a onda i protiv Mladosti u Doboj Kaknju.

Nema sumnje da će i ovaj meč biti zanimljiv, pošto obje ekipe žele upisati prvu pobjedu u novoj sezoni, mada je GOŠK-u ona svakako potrebnija u ovom trenutku, ali ostaje da vidimo kako će igrači jednog i drugog tima odgovoriti na zahtjeve trenera.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Podsjećamo da se od 17:30 igra u Gabeli, susret na Tušnju je u 19 sati, na Pecari od 20:30, dok je derbi na Grbavici za kraj - od 21 sati.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.