Mehremić se preporodio u Ukrajini: "Naš narod je nerealan..."

Iz Željezničara otišao u Karpaty Lviv

Mehremić se preporodio u Ukrajini: "Naš narod je nerealan..." · Intervju

Brojni su nogometaši ovog ljeta napustili Premijer ligu BiH, no najveće je iznenađenje za sada, bez dvojbe, napravio Adi Mehremić.

Mehremić (26) je na zimu stigao u Željezničar, ali za šest mjeseci provedenih na Grbavici nije izborio naklonost navijača i trenera, pa je u međuvremenu ugovor između dvije strane sporazumno raskinut. Pomalo iznenađujuće svoju karijeru je nastavio u Ukrajini, i to u jednom od tamošnjih najvećih klubova Karpaty Lvivu, gdje se odmah po dolasku izborio za mjesto u udarnoj postavi.

Za Mehremića je to ujedno i transfer karijere, a prve impresije su, prema onome što je ispričao za SportSport.ba, više nego pozitivne.

Jeste li otprije znali za interes Karpatyja ili je ponuda Ukrajinaca i vas iznenadila?

"Sve se nekako spontano dogodilo. Za interes Karpatyja sam saznao na kraju sezone, bilo sam sretan što me žele, ali bilo je još nekih klubova koji su me kontaktirali. Ipak, uz konsultacije sa menadžerom Dikonjom sam procijenio kako je ovo najbolji izbor za mene. Doista sam presretan što sam danas u klubu kao što je Karpaty", rekao je Mehremić.

Jeste li već pričali s trenerom, šta očekuje od vas?

"Razgovarali smo čim sam došao u klub. On je i insistirao na mom dolasku, pregledao je neke utakmice iz Slovačke, Austrije i BiH i procijenio kako sam tip igrača kakav mu je u tom trenutku bio potreban. Rekao mi je šta i očekuje od mene, objasnio cjelokupnu svoju viziju... Imamo vrlo kvalitetan odnos."

Zadužili ste broj 99. Zašto baš taj?

"Otac koji je igrao za Sarajevo, Velež, Jedinstvo i još neke klubove je bio svojevremeno 'devetka', a taj broj je također nosila i majka koja je kao rukometašica igrala za Željezničar. Tako da po jedna devetka za oboje. A vjerovatno znate i da broj 99 ima veliki značaj u islamu."

Kakve su ambicije Karpatyja u ovoj sezoni?

"Ambicije su visoke. Imamo kvalitetan tim i vjerujem kako možemo sezonu završiti među najboljih šest momčadi u ligi, te se boriti za izlazak na evropsku scenu."

Nedavno ste i debitovali. Kakav je bio osjećaj, jeste li imali tremu?

"Da, zaigrao sam protiv Chornomoretsa i srećom pobijedili smo u toj utakmici. Poklopilo se kako treba. S obzirom da mi je to bila prva utakmica, slagao bih kada bih rekao da nije bilo treme, ali one pozitivne. Nestala je vrlo brzo."

Kako ste se snašli u Karpatyju? Koliko se teško prilagoditi na novu sredinu?

"Ako uzmem u obzir da nisam prošao pripreme i da sam tu tek dvije sedmice, mogu reći da sam se dobro uklopio. Odmah sam zaigrao, igrači i ljudi koji vode klub su me prihvatili na najbolji mogući način, tako da nemam primjerdbe nikakve. Lijepo mi je u Ukrajini. Daljina mi ne predstavlja toliko problem, jer sam navikao da budem daleko od kuće, ali sve je to lakše podnositi kada imate podršku roditelja, djevojke..."

Kratko ste bili na Grbavici. Kako danas gledate na tu epizodu?

"Za tih pola godine u Željezničaru sam shvatio koliko je naš narod nerealan kada je u pitanju nogomet. Bez obzira, gledam na taj period kao na jedno lijepo iskustvo, jer igrati za Željezničar ili Sarajevo je san svakog dječaka koji je tu odrastao. Eto, meni se ostvario."

Da li ste vi zadovoljni onim što ste pokazali? Stiče se dojam da ste bili podcijenjeni.

"Za mene je period u Željezničaru bio uspješan, bez obzira što neki navijači možda i ne misle tako. Osvojili smo Kup BiH, igrao sam dva derbija u kojima smo ostvarili jedan remi i pobjedu, zatim za tih pola godine nisam doživio niti jedan poraz na Grbavici... Bilo je i loših stvari, naravno, ali na to sve gledam pozitivno", kazao je Mehremić i za kraj dodao:

"A što se tiče toga da sam bio podcijenjen, samo se sjetite da su kod nas omalovažavali i jednog Edina Džeku. Zbog toga se nemam šta čuditi tome."

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi