Legendarni škotski stručnjak

Niko kao Ferguson: Kaznio igrače, pa napisao pjesmu da im to saopšti

Endin Čaušević

Legendarni škotski trener Sir Alex Ferguson sigurno će ostati upamćen kao jedan od najboljih trenera u historiji Manchester Uniteda, ali i Aberdeena s kojim se predstavio fudbalskom svijetu.

Ferguson je na klupi Manchester Uniteda proveo skoro 30 godina i osvojio je sve što se moglo osvojiti. Ovaj 76-godišnji stručnjak na Old Trafford je stigao nakon sjajnih rezultata na klupi Aberdeena i to na ljeto 1986. godine. Fergie će ostati zauvijek zapamćen kod navijača Aberdeena koji i danas pričaju o nevjerovatnim uspjesima ovog tima iz tog doba.

Mnogi fudbaleri koji su tada nosili dres ovog škotskog tima imaju mnogo anegdota s Fergusonom, no jedna je iznad svih. Naime, Ferguson je jednom prilikom odlučio da kazni svoje igrača sa oduzimanjem po tri funte od plate što je tada bila velika kazna.

On je uhvatio svoje igrače kako su nestašni u hotelu jer su bacali lopte kroz prozor. No, način na koji im je saopštio kaznu je genijalan. Ferguson je uzeo olovku i komad papira i napisao pjesmu u kojoj im je otkrio da ih kažnjava, te zašto im to radi.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.