Tek su dva strana igrača imala čast odlučiti duel vječitih rivala, a samo ih je još nekoliko imalo čast da postignu gol

Stranci strijelci u derbijima

Od Noukena, preko Guve... do Adukora

Izuzimajući Refika Šabanadžovića koji je rođen u Crnoj Gori, ali je po opredijeljenju ostao Sarajlija, teško je pronaći nekoga rođenog izvan BiH da je prije rata nešto značio u ekipama Željezničara i Sarajeva u gradskim derbijima.

Teško je uopće pobrojati, a da zato trebaju prsti dvije ruke, toliko igrača koji su dolazili sa strane.

Šta je tome razlog tema je koja iziskuje mnogo više vremena, truda, minucioznosti i analitičnosti, ali generalno, u bivšoj Jugoslaviji samo bi se metuzalemi mogli sjetiti da je igrao neko sa strane. Možda su bila dvojica, možda nijedan igrač, ili desetoro u vrh glave.

Možda nije bilo potrebe jer u šampionatu bivše republike nije mogao svako igrati. Ona liga bila bi sigurno među tadašnjim ligama sedmice-osmice. Odavde su ljudi išli u Galatasaray, recimo, bez po' muke i učili tamo ljude kako se igra fudbal.

Oni bolji bi završavali u Francuskoj, Italiji... I sve to nakon što bi napunili 27 godina. Možda da su mogli ranije odlaziti, možda bi i ondašnji naši klubovi dovodili talente sa strane.

Međutim, razlika između sada i onda, osim što je onda bilo manje novca, je što za dovođenjima sa strane nije bilo nikakve potrebe.

Nakon rata kod nas, a početkom 90-tih u Evropi, (garant zbog pada Berlinskog zida) granice su probijene. Novac je zavladao životima svih, a fudbal se razvijao kako geografski, tako i ekonomski. Sada je nemoguće igrati bez stranaca. Tačno bi trebalo istražiti postoji li ijedan vrhunski klub, onaj na najvećem nivou, bez barem pet-šest takvih.

Kada je duel gradskih sarajevskih rivala u pitanju, malo je stranaca u novijoj historiji imalo čast igrati najveću utakmicu u BiH, a još manje ih je imalo priliku odlučiti ovaj duel. Prvi koji je to uradio bio je Jean Louis Nouken u derbiju na Grbavici u sezoni 1998/1999, bilo 2:1.

S druge strane, direktno je svojim golom Želji u derbiju pobjedu donio Brazilac Tiago Faria 2015. (1:0).

Prije toga Krste Velkoski je obradovao bordo naciju kada je zabio jedan od dva gola u trijumfu 2:1 na Grbavici. Zabio je doduše tada gol za 1:0, a pobjedu Sarajevu donio je Duljević, nakon što je prethodno izjednačio Eldar Hasanović.

Jednan od boljih gradskih okršaja desio se između dva nastupa Želje sa Malagom i Sarajeva sa Bešiktašom, na Grbavici je bilo 1:1, a pogodak za Plave postigao je Jure Guvo.

U pretposljednjem derbiju, na Grbavici (2:1 za Željezničar), dva stranca su zabila po gol. Prvo za Željezničar Vojo Ubiparip, a posljednji koji je imao tu čast je igrač koji će vjerovatno i sutra istrčati na teren, Joachim Adukor.

Golove u derbijima zabijali su i Boubacar Dialiba 2007. kada je utakmicu odlučio Muamer Kurto, a možda najljepši gol nekog stranca bio je onaj Ivana Lendrića na asistenciju Steve Nikolića 2016. u prvom kolu Premijer lige.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Među igračima koji su nešto predstavljali u utakmicama vječitih rivala mogli bismo izdvojiti Miloša Stojčeva, Leona Benku, Ivicu Huljeva, Marciana, Damira Kojaševića, Muamera Vugdalića, Nikolu Komazeca...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.