Imali su zanimljive 'investicije'

Igrači iz Premijer lige BiH prvu plaću trošili na iPhone, ribarski štap..., pa preživljavali

Plaće nogometaša u Premijer ligi BiH su jedna od najomiljenijih tema o kojima se priča, nagađa, trača.

Dok ih gledamo kako se smiješe na terenu, vozaju prilično vrijedne limene ljubimce, često pomislimo da je to život 'na visokoj nozi', onakav kakvom težimo i da je uvijek bilo tako. Rijetko ko bi, recimo, pomislio da je Ivan Crnov radio u McDonald'su ili Wagner kao konobar u Brazilu.

S obzirom da je novce uvijek lakše potrošiti nego zaraditi, zanimljivo je čuti i na koji su način prvu plaću potrošili pojedini igrači koji 'fudbalski hljeb' zarađuju na premijerligaškim terenima.

1. Amar Rahmanović (FK Sarajevo)

Amar Rahmanović je danas jedan od najboljih fudbalera Sarajeva. Prije nego što se skrasio na Koševu igrao je za Celje, Maribor, Koper, Istru, Olimpik, Novi Pazar i Slobodu u kojoj je ujedno i ponikao.

U dresu Slobode se nije naigrao, otišao je veoma rano, ali se sjeća kako je potrošio prvu plaću koju je dobio na Tušnju.

"Uh... Sjećam se kao da je jučer bilo. Dobio sam oko 500 KM od Slobode i odmah kupio biciklo Nakamura koje je u to vrijeme bilo veoma popularno."

2. Stevo Nikolić (NK Čelik)

Kroz karijeru Stevo Nikolić je promijenio mnoštvo klubova i država, od Srbije, Rumunije, Mađarske, Slovačke... Prvi honorar mu je kaže bio toliko mizeran da se mogao počastiti pretežno samo markiranom majicom, da bi onu nešto "veću" plaću zaradio u Modriči.

"Prvu plaću iz Modriče usmjerio na kupovinu guma za automobil, ha, ha, ha..."

3. Perica Ivetić (FK Sloboda)

Perica Ivetić danas je kapiten u Slobodi, a njegovi nogometni počeci vezani su za Borac iz Banjaluke. Tu je zaradio i prvu stipendiju, a kada mu je novac došao u džep, nije imao dilemu kako da ga potroši.

"Bio sam tada klinac, imao sam možda 17 godina i odmah sam kupio Nikeove patike s vazdužnim đonom i trenerku Lotto koja je u to vrijeme bila popularna. Nosili su je i stariji igrači, baš mi se sviđala, tako da čim je novac došao odmah sam se zaputio u butik koji je bio najpopularniji u gradu", prisjetio se.

4. Neven Laštro (HŠK Zrinjski)

Neven Laštro je prilično osebujan tip. Recimo, obožava "rock and roll', svakodnevno čita knjige, educira se..., a prošle godine je na more otišao - sam. Od njega je i bilo za očekivati zanimljiv odgovor.

"Kad sam igrao u Kreševu sjećam se da sam od prve plaće kupio ribarski štap i odgovarajuću opremu. Mislim da ga još imam. Otac je bio baš poludio zbog toga, govorio je da neću imati marke cijeli mjesec, mada ispostavilo se i da je bio u pravu", priča Laštro kroz smijeh.

Kasnije je, kaže, sebi priuštio i putovanje i Francusku i ponovo sav novac - potrošio.

5. Dino Bevab (NK Čelik)

Dino Bevan koji danas nosi dres Čelika je profesionalnu karijeru započeo u Zagrebu. U Kranjčevićevu je stigao veoma mlad, sa željom da napravi nešto u karijeri, ali i kako da potroši prvu plaću.

"Čim sam dobio prvu plaću, odmah sam se zaputio i radnju u kojoj su se prodavali mobiteli i počastio se iPhoneom 4. Tad je tek izašao. Naravno, ostatak mjeseca sam preživljavao."

6. Anel Hebibović (FK Sarajevo)

Prvu 'ozbiljniju' investiciju Anel Hebibović, standardni ofanzivac Sarajeva, usmjerio je u stan. Tada je igrao za Velež, nije baš sebi mogao priuštiti što poželi, pa je odlučio majku obradovati - kuhinjom. 

7. Dražen Bagarić (NK Široki Brijeg)

Ni novčanik Dražena Bagarića nije bio 'težak' na početku karijere, vrlo brzo je nestao sav novac koji je zaradio...

"Brzo sam 'izgorio', već nakon nekoliko dana. Nije trebalo dugo čekati da žicam od oca da mi posudi nešto do iduće plaće. Sve je otišlo na društveno-zabavni život", prisjeća se Bagarić i dodaje:

"Ma, sitno je to bilo. Nisam sigurno mogao pitati koliko košta moj Knin..."

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.