Velšanin neprikosnoven na 'najbržoj' listi

Bale predvodi listu TOP 10 fudbalskih gazela današnjice

S. Grebović

U današnjem modernom fudbalu jedan od najbitnijih elemenata koji čine dobrog fudbalera svakako je brzina, a svoje mjesto na našoj listi od 10 najbržih fudbalera našla su neka neočekivana imena.

Na osnovu prikupljenih podataka iz prošle sezone, uključujući i Svjetsko prvenstvo koje je ovog ljeta održano u Rusiji, sačinjena je lista najbržih igrača.

Brzine koje su postigli pojedini fudbaleri zaista su impresivne, a zanimljivo je da rekord Arjena Robbena iz 2014. godine kada je u epskoj utakmici protiv Španije u pobjedi od 5:1 doslovno protutnjao kroz protivničku i pogodio pri tome prostigavši brzinu od 37 km/h, ostao netaknut.

Mi vam donosimo listu TOP 10 najbržih fudbalera prošle sezone:

Gareth Bale (Real Madrid) - 36.9 km/h

Nakon osvojene titule Lige prvaka, četvrte u posljednjih pet sezona, odnosno treće uzastopne, čini se da Gareth Bale i Real Madrid polako hvataju pobjednički ritam. 

Strijelac spektakularnog pogotka makazicama u finalu najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi prošle je sezone u jednoj utakmici dosegao brzinu od skoro 37, tačnije 36,9 km/h.

Orlando Berrio (Flamengo) - 36 km/h

Ovaj relativno anonimni momak nam dolazi iz Kolumbije, ali njegovo ime se nalazi rame uz rame sa najvećim majstorima fudbalske igre, bar kada je brzina u pitanju.

Trenutno brani boje Flamenga, a prošle je sezone na jednoj utakmici brazilske Pauliste u sprintu sa loptom dosegao nevjerovatnu brzinu od tačno 36 km/h.

Kylian Mbappe (PSG) - 36 km/h

Na Mundijalu u Rusiji Francuz je dokazao zašto ga smatraju najboljim mladim fudbalerom današnjice.

Sa svojom reprezentacijom je poprilično lako stigao do titule prvaka svijeta, a posebno će ostati upamćen njegov nastup protiv Argentine u osmini finala kada je kao brzi voz protutnjao kroz kompletnu odbranu Gaučosa, a tom prilikom mu je izmjerena brzina sa loptom od 36 km/h!

Inaki Williams (Athletic Bilbao) - 35,71 km/h

Ekipi Athletic Bilbaa ove sezone ne cvjetaju ruže, a tome svjedoči i tabela španske La lige na kojoj se tim iz Baskije nalazi tik jedno mjesto iznad zone ispadanja, tačnije na 17. poziciji.

Jedna od svijetlih tačaka u ovoj ekipi svakako je Inaki Williams koji je sa 4 pogotka ove sezone prvi strijelac svoje ekipe. Ovaj tamnoputi napadač dospio je na treće mjesto naše liste zahvaljujući sprintu od 35,71 km/h prošle sezone.

Theo Walcott (Everton) - 35,7 km/h

Walcott je u zimskom prelaznom roku transferom u redove Evertona pokušao da koliko-toliko oživi svoju karijeru, što mu je djelimično uspjelo.

29- godišnji Walcott godinama je važio za jednog od najbržih igrača Arsenala, a i na Goodisonu važi za takvog. Prošle je polusezone kao igrač Karamela postigao tri pogotka, a precizni britanski statističari su mu izmjerili brzinu od 35,7 km/h.

Leroy Sane (Manchester City) - 35,48 km/h

Leroy Sane ove sezone kao i čitava ekipa Manchester Cityja djeluje nezaustavljivo.

U nezaustavljivoj mašineriji Pepa Guardiole jedan od motora ekipe je Nijemac Leroy Sane koji svojim sprintovima zadaje velike glavobolje protivničkim odbranama. 

Jamie Vardy (Leicester City) - 35,44 km/h

O Jamie Vardyju su ispričane sve priče. Senzacionalnu titulu Premier lige iz 2016. godine sa svojim Leicesterom pričat će unucima, a pogoci koje je postizao te sezone bili su ključni za naslov prvaka.

Nema sumnje da je Vardy vrhunski golgeter, ali malo ko je obratio pažnju na njegovu brzinu koja je prošle sezone u utakmici protiv Arsenala u pobjedi od 3:1, dosegla 35,44 km/h što je za jednog 31-godišnjaka impresivno.

Patrick van Aanholt (Crystal Palace) - 35.42 km/h

28-godišnji bek Palacea ima zacementirano mjesto u prvih 11 kod trenera Roya Hodgsona.

Krasi ga sjajna pas igra, jak duel, ali i brzina, a visoko sedmo mjesto ove liste zauzeo je zahvaljujući prošlosezonskom trku od 35,42 km/h.

Karim Bellarabi (Bayer Leverkusen) - 35,27 km/h

Brzinu od 35,27 km/h ovaj Nijemac marokanskog porijekla, a koji nastupa za Bajer dostigao je prošle sezone u bundesligaškom duelu protiv ekipe Hoffenheima kada je bio strijelac u remiju 2:2.

Mohamed Salah (Liverpool) - 34,93 km/h

Zanimljivo da se zvijezda Liverpoola i egipatske reprezentacije nalazi na "tek" desetoj poziciji ove liste, s obzirom da važi za jednog od najbržih igrača engleske Premier lige u kojoj je prošle sezone sa 32 pogotka bio prvi strijelac.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.