Budućnost pripada njima

Oni dolaze: TOP 10 zvjezdica koje bi u budućnosti mogle da zasijaju

S. Grebović

Od 'hrvatskog Neymara' pa do sina legendarnog Liliana Thurama, britanski Guardian sastavio je listu TOP 10 najvećih talenata u svijetu fudbala.

Veliki talenat ne mora nužno značiti da će neki igrač izrasti u veliku zvijezdu, potrebno je dosta truda, ali i malo sportske sreće.

Jedan od tih primjera je povremeni reprezentativac Hrvatske Alen Halilović koji je prošao Barceloninu školu fudbala, čuvenu La Masiu i kojeg su mediji dizali u zvijezde poredivši ga sa Lionelom Messijem. Taj isti Halilović danas nosi dres velikog Milana, ali je on za Rossonere ove sezone upisao pune četiri minute?!

Lista TOP 10 najvećih fudbalskih talenata prepuna je igrača iz Evrope i Južne Amerike, ali par njih dolazi i iz Azije i Afrike. Za većinu vjerovatno nikada niste čuli, ali nema sumnje da će neki od njih u godinama koje dolaze biti u samom vrhu kako evropskog tako i svjetskog fudbala.

Yasser Larouci

Klub: Liverpool
Pozicija: centralni vezni
Datum rođenja: 01.01.2001.

Poznato je da su mlađe selekcije Liverpoola prepune talentovanih igrača, kojim Klopp nerijetko pruža priliku da zaigraju za prvi tim. U početnih 11 Liverpoola nezamjenjiv je desni bek Alexander-Arnold koji je produkt upravo domaće škole fudbala. 

Nadu da će svoju šansu dobiti ima i 17-godišnji Yasser Larouci koji nosi dres U18 ekipe tima sa Anfielda. Krasi ga velika brzina, a posjeduje razoran šut lijevom nogom. Sigurno da je on jedan od mladih igrača na koje bi Klopp trebao obratiti pažnju.

Antonio Marin

Klub: Dinamo Zagreb
Pozicija: napadač
Datum rođenja: 09.01. 2001.

Škola fudbala zagrebačkog Dinama zajedno sa barceloninom La Masiom važi za jednu od najboljih u Evropi. Luka Modrić, Mario Mandžukić, Mateo Kovačić, Dejan Lovern, Andrej Kramarić i Marko Pjaca samo su neki od velikih zvijezda koje igraju u najvećim evropskim klubovima, a koji su ponikli upravo u Dinamu.

Njihovim stopama bi mogao i Antonio Marin kojeg hrvatski mediji već sada porede sa Neymarom, ali pred 17-godišnjim Hrvatom je još mnogo rada i truda kako bi opravdao taj nadimak. Marin je u maju mjesecu debitovao za prvi tim u utakmici protiv Intera iz Zaprešića koju su Modri dobili 3:1.

Khepren Thuram-Ulien

Klub: Monaco
Pozicija: Vezni
Datum rođenja: 26.03.2001.

Sin legendarnog igrača Parme, Juventusa i Barcelone Lilliana Thurama Khepren Thuram-Ulien, neko je ko privlači pažnju najvećih evropskih klubova.

Trenutno je član Monaca gdje je ponikao kao i njegov otac, a ovog ljeta interes za njega pokazao je Juventus. Mladi francuz je uz konsultacije svog oca ipak odlučio da je prerano za odlazak te je odlučio da za sada ostane u Kneževini. 

"Otac me je savjetovao da ne žurim sa transferom te da će moje vrijeme kad tad doći. Kylian Mbappe je dokaz da je Monaco sjajna sredina za afirmaciju mladih igrača", mišljenja je talentovani Francuz.

Nicolo Fagioli

Klub: Juventus
Pozicija: napadač
Datum rođenja: 12.02.2001.

Supertalentovani Talijan ovog je ljeta bio na pripremama sa prvim timom Juventusa, a svoje oduševljenje njegovim igrama nije krio ni Massimiliano Allegri.

"Užitak je gledati ga s kojom lakoćom zabija golove", jasan je bio strateg Stare dame o tome šta misli o Nicoli Fagioliu. Njegova primarna pozicija je centralni napadač, ali jednako dobro može odigrati i u veznom redu.

Svojom igrom neodoljivo podsjeća na Realovog Isca, a golovi koje postiže nagovještavaju da je pred njim blistava karijera.

Ivan Ilić

Klub: Crvena zvezda (posuđen igrač Manchester Cityja)
Pozicija: Vezni
Datum rođenja: 17.03.2001.

U ljeto 2017. u redove Manchester Cityja iz Zvezde su u paketu stigla dva brata, Ivan i Luka Ilić. Stariji Luka je proslijeđen u holandsku NAC Bredu, dok je Ivan Ilić ostao na "kaljenju" u svom matičnom klubu. 

Upravo je Ivan Ilić postao najmlađi debitant u historiji beogradskog kluba. Naime, on je u 93. minuti prvenstvene utakmice sa Spartakom iz Subotice debitovao za crveno-bijele i to samo 15 dana nakon svog 16. rođendana.

Lee Kang-in

Klub: Valencia
Pozicija: ofanzivni veznjak
Datum rođenja: 19.02.2001. 

Otkupna klauzula od 80 miliona eura za 17-godišnjeg igrača djeluje pomalo nestvarno, ali upravo to je slučaj sa Južnokoreancem Lee Kang-inom. Kod vlasti u njegovoj zemlji nije prošla inicijativa Valencije da Lee promjeni državljanstvo i postane Španac te da na taj način izbjegne služenje vojnog roka, po uzoru na svog sunarodnjaka iz Tottenhama Sona.

"Mislim da nije bilo sretnijeg čovjeka na planeti od mene kad sam u januaru ove godine i zvanično postao član Valencije. To je jednostavno moj san i ja neću odustati od toga da postanem veliki fudbaler", poručuje mladi Lee kojeg krasi sjajan pregled igre kao i razoran šut lijevom noge. 

Oliver Batista Meier

Klub: Bayern Munchen
Pozicija: ofanzivni vezni
Datum rođenja: 16.02.2001.

Kada je u ljeto 2015. godine Bayern za usluge tada 15-godišnjaka Kaiserslauternu platio 400.000 eura moglo se naslutiti da Bavarci imaju velike planove se Meireom.

Od tada, prošao je sve mlađe selekcije njemačkog giganta. Za U17 ekipu Bayerna postigao je 22 gola na 17 utakmica, a za U19 uzrast bio je strijelac 11 pogodaka na 24 meča. To ga je preporučilo sportskom direktoru Hasanu Salihamidžiću da ovog ljeta sa Meireom potpiše profesionalni ugovor čime je nagradio njegove sjajne partije i dao mu veliki podstrek u nastavku karijere. 

Rodrygo Goes

Klub: Santos
Pozicija: napad
Datum rođenja: 09.01.2001.

Brazilski Santos nepresušan je izvor fudbalskih talenata koji sanjaju da se domognu Evrope i naprave zavidne karijere. Blizu ostvarenja tog sna je i sjajni Rodrygo Goes koji je u junu dogovorio uslove saradnje sa Real Madridom čiji bi član trebao postati na kraju tekuće sezone. 

Ovaj 17-godišnji fudbaler igra zaista fantastično na početku nove sezone u Brazilu. Postigao je pet golova u devet utakmica i to je bio alarm za Kraljeve da pokušaju završiti transfer prije nego se njegova cijena poveća. Interes za njegovo dovođenje pokazala je i Barcelona, ali Santos nije želio da više pregovara sa katalonskim velikanom nakon velikih neslaganja koje su imali tokom transfera Neymara 2013. godine.

Luan Candido

Klub: Palmeiras
Pozicija: lijevi bek
Datum rođenja: 02.01.2000.

Svoje mjesto na ovoj prestižnoj listi našao je još jedan Brazilac, a riječ je o 18-godišnjem Luanu Candidu. Njegova primarna pozicija je lijevi bočni, Marcela vidi kao svog idola, a velike su šanse da bi ga on na toj poziciji u reprezentaciji Brazila mogao zamjeniti.

Pozicija lijevog beka jedna je od najzahtjevnijih u fudbalu jer zahtjeva brzinu, tehniku i defanzivu, a mladi Candido je neko ko posjeduje sve te osobine. Proteklog ljeta je bio povezivan sa Manchester Cityjem, ali je za sada odlučio da ostane u Palmeirasu kojeg sa klupe predvodi Luiz Felipe Scolari te da tako još sazrijeva kao igrač.

Eric Garcia

Klub: Manchester City
Pozicija: stoper
Datum rođenja: 09.01.2001.

"Garcija ima 17, a igra kao da mu je 24 ili 25 godina", tim je riječima menadžer Cityja Pep Guardiola dao do znanja šta misli o svom sunarodnjaku. On je također prošao Barcinu školu fudbala, ali ga je prošle godine Pep ispred nosa 'oteo' svom bivšem klubu.

Ne krasi ga pretjerana brzina, ali svojom stamenitošću i inteligencijom to nadomješćuje. Kaže da voli čitati knjige, što nije uobičajeno za jednog fudbalera, te da prije utakmice zajedno sa trenerima skautira igru narednog protivnika.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.