Iako je Premijer liga Bosne i Hercegovine često predmet ismijavanja, u prvom dijelu sezone gledali smo i veoma dobrih utakmica, a tu su igrači koji bi lako mogli igrati u mnogo većim ligama

Oni su pokazali najviše

Najboljih 11 Premijer lige BiH!

Midhat Šljivak

Prvi dio sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine završen je prošle sedmice, a najviše zadovoljstva nakon 19 odigranih kola imaju navijači i igrači FK Sarajevo, koji će u 2019. godinu ući kao prvoplasirani tim na tabeli. Bordo tim je igrao zaista sjajno, pet bodova su ispred Zrinjskog, ali tek predstoji velika borba u proljetnom dijelu prvenstva.

Fudbaleri na bh. terenima su dali maksimum. Često smo imali šansu da gledamo jako dobre utakmice, koje su iznenadile i one najžešće kritičare Premijer lige BiH. Ovih 11 igrača su po našem izboru privukli najviše pažnje i zaslužuju mjesto u idealnom timu polusezone.

Emil Velić (FK Mladost Doboj Kakanj)

Golman Mladosti iz Doboj Kaknja najzaslužniji je što je ovaj tim nakon prvog dijela sezone na šestom mjestu. Šest puta je Velić sačuvao mrežu u protekloj polusezoni, a njegove vrhunske odbrane često su izluđivale protivnike i njima je svom timu donio veliki broj bodova.

Amar Beganović (FK Sloboda)

Desni bek FK Sloboda Amar Beganović iza sebe ima zaista odličnu polusezoni. Iako ima samo 19 godina Beganović je igrao na visokom nivou u većem dijelu sezone i svojim igrama je privlačio pažnju. Odlični nastupi u dresu Slobode na kraju su ovom fudbaleru donijeli i poziv u mladu reprezentaciju. U 17 odigranih utakmica Beganović je odigrao 1507 minuta, a upisao je jedan gol i jednu asistenciju

Selmir Pidro (FK Sarajevo)

Da je neko na početku sezone tvrdio da će 20-godišnji Selmir Pidro biti prvi izbor Husrefa Musemića na mjestu lijevog beka, vjerovatno bi mu mnogi rekli da se ne šali. Međutim, mladi Bugojanac je maksimalno iskoristio šansu koju je dobio od trenera FK Sarajevo i postao je nezamjenjiv na ovoj poziciji. Bilo je tu malih kikseva, ali mnogo, mnogo više pozitivnih stvari koje je napravio za svoj tim i nije nikakvo čudo što je ove sezone odigrao ukupno 1516 minuta i što je postigao gol uz dvije asistencije.

Nihad Mujakić (FK Sarajevo)

FK Sarajevo je tim koji omladincima daje šansu da se dokažu, a Nihad Mujakić već odavno svoju šansu koristi na najbolji mogući način. Stameni štoper Bordo tima i ove je polusezone igrao izuzetno dobro, privukao je pažnju i mnogobrojnih evropskih timova, te je nezamjenjiv na štoperskim pozicijama tima sa Koševa. U protekloj polusezoni je odigrao ukupno 1407 minuta u 16 utakmica.

Bernardo Matić (NK Široki Brijeg)

Bernardo Matić je od ljeta ove godine postao službeno član Širokog Brijega, a njegov potpis nakon posudbe iz Rijeke je bio pravi potez uprave tima sa Pecare. Ovaj 24-godišnji štoper ima iza sebe zaista odličnu polusezonu i najzaslužniji je što je Široki u 19 utakmica primio samo 13 pogodaka. Opasan je Matić i u napadu. Prvo je čudo što je postigao samo jedan gol, jer je često u prilikama, a odigrao je ukupno 1527 minuta.

Joachim Adukor (FK Sarajevo)

Svestrani veznjak iz Gane Joachim Adukor je u većem dijelu polusezone bio zaista odličan. Pored svoje pozicije zadnjeg veznog, trener FK Sarajevo Husref Musemić ga je često koristio i na mjestu štopera i u većini utakmica je Adukor odradio odličan posao. Adukor je odigrao ukupno 15 utakmica i na terenu je proveo 1303 minute, a postigao je i jedan gol.

Dušan Martinović (FK Radnik)

Iskusni veznjak Dušan Martinović (30) bez dileme je glavni igrač Radnika iz Bijeljine. Srpski fudbaler je srce i duša ovog tima i bez njega igra bijeljinskog tima ne postoji. Iako je Radnik igrao nešto lošije u odnosu na neke prošle sezone, Martinović je pokazao da je jedan od boljih veznjaka u Premijer ligi i igrao je zaista odlično. Odigrao je 14 utakmica i postigao je tri gola uz jednu asistenciju.

Krste Velkoski (FK Sarajevo)

Ofanzivni veznjak FK Sarajevo Krste Velkoski upalio je motore na vrijeme i svojim atraktivnim potezima i igrama je dizao publiku na noge. Posebno je dobre partije Makedonac pružao u završnim utakmicama polusezone, a nagrađen je i pozivom u reprezentaciju Makedonije. Kapiten tima sa Koševa je opravdao očekivanja i u 17 utakmica je postigao osam golova, te je upisao dvije asistencije.

Nemanja Anđušić (FK Mladost)

Mladost je dovođenjem Nemanje Anđušića napravila pravi potez. Sa šest golova ovaj krilni fudbaler je donio veliki broj bodova u Doboj Kakanj, a da mu je bila bolja završnica u pojedinim situacijama, njegova brojka pogodaka mogla je biti i veća. Ipak, iza ovog 22-godišnjaka je odlična polusezona i Mladost ne treba da se brine za dobre rezultate ako Anđušić nastavi sa ovakvim igrama.

Nemanja Bilbija (HŠK Zrinjski)

Za Nemanju Bilbiju mnogi u žargonu govore da je "prekucao" Premijer ligu. Dokaz tome je i igra 28-godišnjeg ofanzivca u prvom dijelu sezone gdje je zaista blistao i za sada je sa 14 pogodaka najbolji strijelac Premijer lige. Nemanja je udarna igla aktuelnih prvaka BIH i glavna uzdanica u lovu na Sarajevo u drugom dijelu sezone.

Mersudin Ahmetović (Sarajevo)

Iskusni napadač Sarajeva Mersudin Ahmetović iza sebe ima zaista odličnu polusezonu. Ovaj 33-godišnji napadač se zaustavio na brojci od devet golova i tri asistencije, ali činjenica da je pravi razbijač odbrane donijela je Bordo timu veliki broj golova iz drugog plana. Ahmetović je bez dileme najbolji napadač Premijer lige i ako on bude na pravom nivou u drugom dijelu sezone, Sarajevo bi na kraju sezone moglo slaviti titulu

Najbolji trener: Husref Musemić (FK Sarajevo)

Husref Musemić vodi Sarajevo prema tituli prvaka Bosne i Hercegovine. Imao je ovaj stručnjak hrabrih poteza, gurao je u vatru mlade fudbalere, ali sve mu se isplatilo. Stigao je i do 150. pobjede na klupi tima s Koševa i za sada je njegov tim na dobrom putu da dođe do naslova prvaka. Ono što se svima itekako dopada je napadačka igra koju gaji Musemić, pa je Sarajevo u 19 utakmica postiglo čak 43 gola, 13 više od Zrinjskog koji je drugi najefikasniji tim.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.