Nekoliko incidenata, bokserima po glavi, pištolji, tuče, prekidi i Kemal Malovčić

Kome smetaju pištolji i prebijene sudije?

Mlad mjesec iznad TK: Bal vampira na terenima nižih liga · Kolumna

Edmir Škorić

Sivi se oblaci u nedjelju nadviše nad Tuzlanskim kantonom, vjetar i kiša pokvariše savršen proljetni dan, ali ako dovoljno volite ono što radite sigurno se nećete obazirati na vremenske neprilike, već ćete svejedno sjesti u limenog četverotočkaša i zaputiti se prema stadionu.

Da živite u Engleskoj vjerovatno biste zaobišli neke dosadne radnje poput spremanja roštilja, kupovine piva u većim količinama u lokalnoj trafici, rezanja mesa ili oštrenja noža "za svaki slučaj". Tu i tamo se ponese i koji pištolj, pa se ispali koji metak, da se zna da je nedjelja i da je dan za fudbal.

I dok se još tek rasplamsava vatra, a meso začinjava solju, sudija šalje igrače na zagrijavanje. Iz svlačionice, preko ograde i blata, njih 22 ponosno kroče terenom koji je nalik svježe napadnutim palestinskim područjem, spremni da daju posljednji atom snage za pobjedu. Domaćin je u prednosti.

Njegov teren, navijači, a i nema policije. Idealno. Penal je umjesto 11 skraćen na nekih osam metara. To, naravno, koristi samo domaćinu, pošto gost nije u situaciji da mu se dosudi penal. Osim ako je rezultat ubjedljivo u korist domaće ekipe.

Nervozni će navijač, dok već viljuškom probija ispečeni komad mesa, opsovati mater pomoćnom sudiji koji je podigao zastavicu, signaliziravši nedozvoljenu poziciju domaćeg napadača. I bit će sve nervozniji. Dvanaesti je minut, na semaforu je 0:0... Tri boda nikad neophodnija, Druga liga TK izmiče ispred nosa...

Okolo ograde još desetine ljudi koji se dobro zabavljaju, neki dobacuju, vrijeđaju aktere, drugi stručno analiziraju svaki potez igrača, ali zaključak je manje-više isti: "Ovi nemaju veze sa životom, ko ih dovede ovdje da igraju".

Odmiče vrijeme, sudija je nervozan, nervozni igrači... Bliži se kraj, domaći padaju u i oko šesnaesterca, čekaju "trenutak istine". Sudija ostaje nijem, svjestan da nije toliko očigledno da bi pokazao na penal. Kraj je. Domaćin ispada iz lige. Neko bi morao da plati za sve. Ko? Hmm, sudije?

"Drž' ga, Hamo, da ne pobjegne, eno mu tamo Fiat", viče jedan od pristalica domaćeg tima, drugi dobacuje da "ćemo ubit Boga u njima, neka zapamte gdje su došli". Policije nema, nije obaviještena da je 'utakmica visokog rizika'. Ali dobro, ko mu je kriv što nije svirao penal za domaće i što je odlučio od svih zanimanja na svijetu da bude - sudija.

I pun je mjesec iznad TK-a ovih dana. Možda je upravo on 'kriv' što je nervoza bila prisutnija i što su u nekim mjestima odlučili da "istjeraju pravdu". U meču Turije - Stjepan Polje je, kažu domaći, gostujući navijač pucao iz pištolja. Pa dobro, samo je želio da sve protekne fer i korektno.

U meču Poleta i Omazića 20-ak navijača domaćeg tima utrčalo je u teren da sudiji Husejnu Švrakiću iz Živinica "očita lekciju". Bokserima. Povrijeđen je i završio je u bolnici.

U Dubokom Potoku kod Srebrenika meč Ingrama i Jedinstva iz Lukavice nije ni odigran jer je prije početka meča napadnut sudija Pranjić, a slučaj je prijavljen policiji. Sudije i delegat susreta su napustili stadion u pratnji policije.

Sve se to, dakle, odvijalo na prostorima Tuzlanskog kantona. Neki incidenti su zabilježeni kamerom ili su objavljeni detalji putem sredstva za informisanje, za neke koji su se možda i desili, nećemo ni saznati.

Potražite više informacija na temu Kantonalna liga TK:

Stvar je zabrinjavajuća, reći će mnogi. Javnost će da osudi, NS TK da hitnom sjednicom pokuša pronaći rješenje i eventualno žestokim ili manje žestokim kaznama za klubove i pojedince 'smiriti strasti', ali...

Sljedeći vikend javljaju da će biti sunčano vrijeme. Meso, rakija i dobro naoštren nož su spremni. Vrijeme je za istinsko uživanje u fudbalu, a ako sudija ne bude radio dobro svoj posao, možda bude i treće poluvrijeme...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.