Da, dobro ste pročitali!

FK Željezničar 19. klub svijeta po omjeru posjećenosti unutar lige

S. Grebović

Da ne bude zabune, riječ je o prosjeku ukupnog broja navijača na svim ostalim utakmicama lige, a ne o prosečnoj posjeti na utakmicama Plavih.

Iako naši klubovi već odavno nisu ni blizu onih iole ozbiljnih po kvaliteti same igre, ulaganjima, transferima i slično, jedan naš klub se može pohvaliti kakvom-takvom posjetom. Riječ je o FK Željezničaru, čiji navijači lijepim brojkama pune Grbavicu, unatoč veoma lošoj sezoni.

Tako Plavi za vodećim Sarajevo zaostaju okruglih 20 bodova i zauzimaju četvrtu poziciju na tabeli BH Telecom Premijer lige. To mjesto im naredne sezone garantuje izlazak na Evropsku scenu, odnosno učešće u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope zahvaljujući tome što će finalisti kupa, Sarajevo i Široki kroz ligu najvjerovatnije osigurati učešće u Evropi. 

Međutim, borba za tu četvrtu poziciju je poprilično otvorena budući da ih petoplasirani Čelik puše za vratom sa samo bodom manje, a Radnik dva. 

To ne spriječava pristalice Željezničara da u sasvim solidnim brojkama prisustvuju utakmicama svog kluba, a prema podacima CIES-a u razdoblju od 2013. do 2018., klub iz Zvorničke 27 privukao 19,5 posto od ukupno svih gledalaca na utakmicama naše lige.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Po tom parametru Željezničar zauzima visoku 19. poziciju na svijetu, a zanimljivo da je splitski Hajduk na drugoj poziciji odmah iza Celtica koji je sa prosjekom od 36,5 posto. Treće mjesto pripada još jednom klubu iz regiona, a riječ je o Crvenoj Zvezdi.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.