Nakon 27. kola Sarajevo je bez obzira na poraz od Slobode zadržalo četiri boda prednosti

Ista meta isto odstojanje

Borba za titulu: Sarajevo od gotovog nije napravilo veresiju, Plemićima sreća okreće leđa

Admin Čaušević, foto: Emir Dindić

Ista meta isto odstojanje. Glavni je zaključak poslije nove runde u borbi za titulu prvaka BiH. Bodovna razlika između vodećih FK Sarajevo i HŠK Zrinjski na prve dvije pozicije poslije 27. kola je ostala nepromijenjena. Obje ekipe su upisale poraze, a sigurno mogu biti zadovoljniji u Bordo taboru jer su i dalje na plus četiri, a do kraja je kolo manje.

Možda su navijači FK Sarajevo tokom sudijske nadoknade posljednja dva meča Bordo tima pretrpili blagi šok, međutim nakon "potonuća" na Tušnju ona sa susreta Široki Brijeg - Zrinjski ih je oraspoložila. Odigrano je još jedno kolo, a koševski premijerligaš je lider s istom bodovnom zalihom kao ranije.

Igrači i treneri često koriste floskulu "kako trebaju gledati samo sebe", ali je to u fudbalu, pa i bilo kojem drugom sportu jednostavno nemoguće. Kada su saznali da je Široki slavio u hercegovačkom derbiju igračima Sarajeva je sigurno laknulo jer pritisak koji od početka sezone nose na svojim plećima se osjeti u zraku.

Muštuluk sa Pecare u vidu gola Bernarda Matića je vjerovatno najviše obradovao Husrefa Musemića. Kako to obično biva za loše rezultate i slabu igru trener je taj koji plaća ceh zato je ovom legendarnom stručnjaku i najteže. Osvojenih pet od mogućih 15 bodova u trećem dijelu Premijer lige sigurno nije ono čemu se Musemić nadao.

Musemić i cijeli Bordo tim se nalaze između "sna i dna". Na imaginarnoj raskrisnici na kojoj će sami odrediti svoju sudbinu. Postati heroji i tragičari. Bez obzira na evidentan pad forme i gubitak samopouzdanja od gotovog još uvijek nije napravljena veresija. Plus četiri šest kola prije kraja i veoma povoljan raspored znači da je Sarajevo i dalje u najboljoj situaciji u završnici prvenstva.

Sarajevo je po prvi put ove sezone ispustilo prednost i dozvolilo protivniku da preokrene rezultat u svoju korist. Iako su vodili igrači koševskog premijerligaša su u drugom poluvremenu susreta protiv Slobode potpuno nadigrani, posljedica je to nesigurnosti i straha koji se uvukao među Musemićeve izabranike, ali i pada forme.

Okreće se kolo sreće

Odavno neki tim nije igrao toliko neubjedljivo kao što trenutno izgleda Zrinjski, a da je još uvijek u borbi za titulu. Možda to najbolje govori o mentalnoj snazi Plemića. Međutim, dojam je da se kolo sreće počelo okretati. Mostarci su u prethodne tri sezone nekoliko mečeva dobili u samim završnicama i na taj način osvajali titule, a sada bi upravo na taj način mogli i ostati bez trofeja koji je već nekoliko godina u njihovom vlasništvu.

Nakon što su saznali da je Sarajevo izgubilo na Tušnju izabranici Blaža Sliškovića su imali više od pola sata da pobijede i priđu na jedan bod zaostatka za liderom. Ipak, desilo se suprotno. Nisu imali snage za nešto više, tih 30-ak minuta je možda i ogledalo igre mostarske ekipe u ovoj sezoni. Čini se da i fortuna polako počinje napuštati Plemiće. Primili su gol u sudijskoj nadoknadi, upisali prvi ligaški poraz ovog proljeća i tako smanjili šanse za odbranu titule. Poraz koji svakako boli jer je došao od najljućeg rivala.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zrinjski još uvijek konkuriše za naslov više zahvaljujući Sarajevu koje je potpuno neočekivano palo u formi, nego svojoj briljantnoj igri. Istina je da aktuelni prvak do poraza vezao četiri trijumfa. Tri su ostvarena minimalnim rezultatom, pobijeđen je i glavni konkurent na Koševu, ali sve je to izgledalo neuvjerljivo. Plemići su u ovoj kalendarskoj godini na samo jednom meču uspjeli zabiti više od jednog gola, sa 2:0 savladana je Krupa. Gledajući igru, a i rezultate opravdano se postavlja pitanje ima li ova ekipa kalibar za titulu prvaka. Bilo kako bilo, nakon neiskorištene prilike na Pecari u Zrinjskom se opet moraju nadati novom "poklonu" od Sarajeva.

Obje ekipe novi izazovi u borbi za šampionski pehar očekuju već u srijedu. Zrinjski bi trebao imati nešto teži posao, barem na papiru. Plemići će biti domaćini Slobodi koja se bori za izlazak u Evropu, dok će Sarajevo na Koševu dočekati Mladost, ekipu koja je pobjedom nad GOŠK-om uplovila u mirnu luku. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.