Bordo tim četiri kola prije kraja ima četiri boda prednosti i veoma je blizu šeste šampionske titule u klupskoj historiji

Titula veoma blizu

U Titovoj 38b se hladi šampanjac: Hoće li FK Sarajevo biti nositelj?

Admin Čaušević, foto: Emir Dindić

FK Sarajevo je veoma blizu osvajanja nove titule prvaka BiH, šeste u klupskoj historiji i prve nakon 2015. godine.

Bordo tim je jučer remizirao s Radnikom (0:0) te je obzirom na remi Zrinjskog protiv Mladosti (2:2) zadržao četiri boda prednosti.

Do kraja sezone ostala su još četiri kola te su izabranici Husrefa Musemića izraziti favoriti da titulu prvaka donesu na stadion Asim Ferhatović Hase.

U slučaju da postane šampion Sarajevo bi Bosnu i Hercegovinu predstavljalo u kvalifikacijama za Ligiu šampiona. Koševski premijerligaš bi svoj evropski put počeo iz 1. pretkola elitnog takmičenja.

FK Sarajevo ima koeficijent 4.250 i još uvijek je nepoznato da li će se naći među 16 timova koji će imati status nositelja prilikom žrijeba.

Prema trenutnom stanju Sarajevu pogoduje situacija u pojedinim evropskim ligama i ukoliko do kraja ne bude promjena potencijalni bh. šampion bi imao povlašteni status.

U Armeniji je vodeća ekipa Ararat-Armenia s koeficijentom 1.050, na Malti se u majstorici za titulu prvaka boriti Hibernians(1.050) i Valletta(4.250) nakon što su prvenstvo završili s istim brojem bodova, po 58.

Bordo timu na ruku ide i situacija u Albaniji gdje prvo mjesto suevereno drži Partizani (3.000) koji pet kola prije kraja ima devet bodova prednosti u odnosu na Kukesi (4.750).

Za sada su poznata četiri nositelja. To su prvaci Velsa, Slovačke, Švedske i Litvanije: New Saints, Slovan Bratislava, AIK Stockholm i Suduva.

Među nenositeljima sigurno neće biti šampioni Mađarske (Ferencvaroš), Estonije (Kalju Nome), Islanda (Valur Reykjavik), Sjeverne Irske (Linfield), Farskih Ostrva (HB Torshavn), Latvije (Riga) i Gruzije (Saburtalo Tbilisi).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U žrijebu prve runde kvalifikacija će učestvovati 32 ekipe koje će biti podijeljene na nositelje i nenositelje u dvije grupe od po 10 ekipa, te jednu grupu od 12 timova.

Inače, za razliku od FK Sarajevo u HŠK Zrinjski ne moraju da "razbijaju glavu" mislima oko povlaštenog statusa u žrijebu. Plemići bi s koeficijentom 5.250 u slučaju četvrte uzastopne titule sigurno bili nositelji.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.