Ništa više neće biti isto

Novac čini svoje: Potvrđeni datumi, novi format i mjesto odigravanja španskog Superkupa · Zvanično

Neko vrijeme se špekulisalo, a danas je postalo zvanično. Kraljevska španska fudbalska federnacija je na današnjem redovnom sastanku odobrila promjene kada je u pitanju španski Super kup.

Ni Španci nisu mogli odoljeti zovu arapskih milijardi i mijenjanju traidicije radi dodatne zarade.

Sasvim drugačiji, novi Superkup Španije će se prvi put igrati u januaru 2020. godine, a na njemu će po prvi put u historiji učestvovati četiri ekipe umjesto dosadašnje dvije.

Superkup Španije tradicionalno je bio duel šampiona ove države i osvajača Kupa Kralja. Godinama unazad su ekipe u Superkupu igrale dvomeč, dok se 2018., po prvi put, igrala jedna utakmica na neutralnom terenu.

Ipak, novi Superkup će se igrati u potpuno novom formatu. Osim što se više neće igrati u augustu, kako je već rečeno - igrat će ga četiri ekipe.

Učesnici će biti finalisti Kupa Kralja i dvije prvoplasirane ekipe LaLige. U slučaju da se ekipe "preklapaju", u Superkupu će igrati naredna najbolje pozicionirana ekipa u domaćem prvenstvu koja nije izborila finale Kupa Kralja.

Već su poznati i datumi odigravanja utakmica Superkupa 2020. Igrat će se po jedna utakmica i to dva polufinala i finale. Polufinalni susreti će se igrati 8. i 9. januara, a finale 12. januara.

Novina je i da se Super kup neće igrati u Španiji. Od 2020. godine će se ovo takmičenje održavati u Saudijskoj Arabiji. Za sada se špekuliše da je dogovoreno da se španski Superkup u ovoj državi igra narednih šest godina.

Podsjetimo, posljednji osvajač španskog Superkupa bio je Atletico Madrid koji je savladao Sevillu. Ova utakmica je odigrana u Maroku.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.