Foto: EPA

Kesa na Old Traffordu se neće napuniti

Koliko će Manchester United izgubiti novca jer ne ide u Ligu prvaka?

S. Bošković

Fudbaleri Manchester Uniteda danas su remizirali s Huddersfieldom rezultatom 1:1, te tako ostali bez plasmana u Ligu prvaka naredne sezone.

Neigranje Lige prvaka bit će veliki udar na ugled kluba s Old Trafforda.

Osim toga, Manchester United ostati će bez velikog novca koji donosi igranje u Ligi prvaka.

United će ostati bez više od 15 miliona eura koji se dodjeljuju za sami nastup u grupnoj fazi evropskog elitnog klupskog takmičenja. S obzirom na to da UEFA nagrađuje svaku pobjedu u grupnoj fazi s 2.7 miliona eura, a remi donosi 900.000 eura, to će značiti da će tim s Old Trafforda pretrpiti još veće gubitke. 

Prolazak grupe Unitedu bi donio 9.5 miliona funti, a četvrtfinale milion više. Potencijalo polufinale napunilo bi kasu Uniteda za još 12 miliona, dok bi finalom inkasirali 15 miliona funti. Ali zbog propuštanje Lige prvaka, ništa od toga neće biti u kasi Uniteda. 

No, to nije sve. UEFA također klubovima naknadno daje novac od TV prava i dijeli ih po nekoliko faktora.

Prvi od njih je zarada od prodaje TV prava, drugi je broj klubova iz neke države koja učestvuju u Ligi prvaka, pozicije u prvenstvu s koje su se kvalificirali u Ligu prvaka, te samog performansa u istoj. Naravno, veliki faktor je i sama kvaliteta lige iz kojeg klub dolazi u Ligu prvaka.

Primjera radi, prošlogodišnji osvajač Lige prvaka Real Madrid od TV prava je zaradio 35.3 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Istina je da udio novca od marketinga Lige prvaka nikad nije isti i zavisi od mnogo faktora, ali klub kao Manchester United bi vjerovatno na kraju sezone mogao inkasirati oko 20-25 miliona eura od ove raspodjele.

U najgorem slučaju i sa svim porazima Manchester United bi naredne sezone od Lige prvaka zaradio minimalno između 35-40 miliona eura. Naravno, vrijedi uzeti u obzir činjenicu da UEFA svake sezone povećeva svoje nagradne fondove, te da će United neigranjem u Ligi prvaka izgubiti veliku količinu novca.

Naravno, vrijedi uzeti i obzir da igranje Lige prvaka nosi i određeni prestiž, te da igrači pri odabiri budućeg kluba često gledaju da li taj tim nastupa u istoimenom takmičenju, a s obzirom na to da je United pred remontom čitave ekipe mogli bi doći do određenih problema pri slaganju kockica za narednu sezonu. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.