Sve se mijenja

SP za klubove u novom izdanju, ali bez Barce, Bayerna, Juventusa?!

Edmir Škorić

Nogometni moćnici uvijek nešto mijenjaju, a već dugo planiraju da osmisle novi format za Svjetsko klupsko prvenstvo.

Osim što se sprema nova Liga prvaka sa 24 konstantna učesnika (bogati i veliki klubovi, op.a), u opticaju je i Svjetsko klupsko prvenstvo koje bi moglo da doživi velike reforme.

Na Mundijalu za klubove igrala bi 24 zima podijeljena u osam grupa po tri ekipe, a prvaci grupa igrali bi u četvrtfinalu.

Tako bi SP za klubove počelo da sliči onom pravom, reprezentativnom Svjetskom prvenstvu, a ne kao što je do sada bila praksa da igraju samo kontinentalni pobjednici.

Evropu bi predstavljalo osam ekipa, po četiri osvajača Lige prvaka i Evropske lige u prethodne četiri godine, a to bi značilo da u ovom trenutku mjesta ne bi bilo za klubove kao što su Barcelona, Bayern, Juventus, CIty, PSG...

Južna Amerika bi imala šest predstavnika, Afrika, Azija i zona CONCACAF po tri, dok bi jedan predstavnik bio iz Okeanije.

Prvo prvenstvo bi moglo biti održano u ljeto 2021. godine, od 17. do 21. juna, a favorit za domaćinstvo je Japan.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.