Šesti naslov za Redse

Liverpool je novi prvak Evrope!

Edmir Škorić

Nogometaši Liverpoola slavili su protiv Tottenhama s 2:0 u finalu Lige prvaka u Madridu.

Liverpool je imao sezonu iz snova, ali su mu jedan po jedan iz ruku ispadali trofeji. Nakon što su ostali bez titule u Engleskoj u sezoni u kojoj su izdominirali, postojao je veliki strah da će doživjeti još jedan udarac u posljednjoj utakmici sezone.

Međutim, tim Jurgena Kloppa je u jednom dosadnom finalu slavio protiv Tottenhama i stigao je do šestog naslova Lige prvaka, te se tako našao iznad Barcelone i Bayerna (5), te odmah iza Milana (7) i Real Madrida (13). Za Redse je ovo prva titula Lige prvaka poslije 14 godina i onog ludog finala u Istanbulu protiv Milana.

Večerašnji duel sa Tottenhamom zaista nije bio toliko uzbudljiv, a posebno loše bilo je prvo poluvrijeme. Vjerovatno i trenutak odluke dogodio se u drugoj minuti.

Mane je želio da ubaci loptu, pogodio je Sissoka, a Skomina je pokazao na penal nakon samo 23 sekunde. Skomina nije ni pogledao VAR snimku, bio je siguran u odluku, baš kao i Salah prilikom izvođenja penala. Salahov gol je inače drugi najbrži u finalima Lige prvaka nakon gola Maldinija.

Do kraja prvog dijela još nekoliko slabih pokušaja, ali bez prave šanse, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0. Najbolje pokušaje imao je bek Redsa Alexander-Arnold.

Fabinho u 53. minuti šutira s 20-ak metara, ali je bio neprecizan. Potom u 55. minui šut Allija u zadnji čas blokira Arnold, zatim Vertonghen glavom puca preko gola.

Dobru šansu imao je Milner u 69. minuti, no na sreću tima iz Londona, šutirao je malo pored gola. Deset minuta kasnije Alli je glavom pucao preko gola Alissona.

Alisson je zatim sjajno odbranio nakon Lucasa Moure, a Tottenham je očekivano krenuo na sve ili ništa. U 85. minuti dosuđen je slobodnjak za Spurse u blizini šesnaesterca, Eriksen je potom tukao iskosa s lijeve strane, a Alisson sjajno brani.

Sve je bilo riješeno u 87. minuti, kada je rezervista Origi dobio loptu u šesnaestercu Tottenhama, a onda neometano naciljao i pogodio suprotni ugao za početak velikog slavlja Liverpoola.

Tottenham - Liverpool 0:2 (Salah 2, Origi 87)

TOTTENHAM (4-2-3-1): Lloris (C) - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Winks, Sissoko - Alli, Eriksen, Son - Kane

LIVERPOOL (4-3-3): Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Fabinho, Henderson (C), Wijnaldum - Salah, Mané, Firmino

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.