Plavi postepeno pune kasu

Željezničar na putu da "kompenzuje" neigranje u Evropi, ali se nada i "muštuluku" iz Švicarske

Admin Čaušević

Željezničar je na terenu izborio izlazak na euroscenu, ali je odlukom Komisija za licenciranje NFSBiH ostao bez nastupa u kvalifikacijama za Europa ligu. 

Neigranje međunarodnih mečeva svakako predstavlja udarac za najtrofejniji bh. klub, posebice s finansijske strane jer su Plavi ostali bez nekoliko stotina hiljada eura.

Obzirom da je trebao nastupiti u prvom pretkolu drugog po jačini UEFA-inog takmičenja Željezničar je imao zagarantovanih 240.000 eura, ali je ostao bez tog novca.

Taj iznos bi vjerovatno i porastao za potencijalnih 260.000 eura jer su Plavi trebali imati i status nositelja što bi joj donijelo i plasman u drugo pretkolo. I dvije evropske utakmice na stadionu Grbavica bi sigurno donijele određenu zaradu.

Hipotetički neizlazak u Evropu Željezničar je "koštao" oko 500.000 eura, ali je višestruki prvak BiH na pravom putu da "kompenzuju" tu cifru.

Naime, Plavi bi u narednom periodu trebali inkasirati skoro 300.000 eura. Čeka se zvanična potvrda tranfsfera Mateja Rodina vrijednog 150.000 eura, a 120.000 eura bi trebao donijeti prelazak Gorana Zakarića iz Partizana u Konyaspor.

U Zvorničkoj 27 se svakako nadaju i "muštuluku" iz Švicarske. Željezničar je prošle uputio žalbu Međunarodnom sudu za Arbitražu u Lozani, a ukoliko CAS presudi u korist kluba s Grbavice onda će NFSBiH biti dužan da Plavim isplati nadoknadu zbog neigranja u Evropi.

Nakon žrijeba rasporeda Premijer lige generalni sekretar Faruk Brković je kazao kako bi uskoro trebao doći iz Švicarske.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Još uvijek nemamo povratne informacije. Žalbu smo predali u roku, imamo informacije da je tigla na CAS. U narednim danima očekujemo odgovor, nadam se pozitivan i da ćemo biti zadovoljni", rekao je Brković prošlog četvrtka.

Kasu Plavih bi koliko-toliko mogli napuniti i transferi Edina Džeke i Edina Višće pod uslovom da eventualni transferi bh. reprezentativaca budu realizovani u inostranstvo, odnosno van Italije i Turske.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.