Sve mora biti na mjestu kada je Nadal na terenu

Mnogima testira živce sa svojim potezima

Bizarno praznovjerje Rafaela Nadala: Znate li sve "običaje" Španca?

S. Pašalić

Rafael Nadal je danas uspio savladati Joaa Sousu sa 3:0 u setovima i tako stigao do četvrtfinala Wimbledona.

Španac je tako nastavio svoj put na trećem Grand Slamu sezone, a i danas je imao svoje običaje koji su vezani za praznovjerje. Neke tenisere to nervira, ali također i neke gledatelje na tribinama.

Kao i svaki put, Nadal je i danas već na samom ulasku na teren držao reket, a zatim je došao na svoje mjesto, skinuo jaknu te poskakivao i gledao publiku.

Zatim je uslijedilo redanje dvije flašice sa vodom, od kojih jedna mora biti hladna, a druga sobne temperature s tim da etikete na flašicama moraju biti okrenute prema terenu.

Nadal nakon toga sjeda i prebaci peškir preko nogu, a pri uzimanju "energetskog" gela tubu uvijek pritisne četiri puta. Kada se pristupi bacanju novčića, Španac uvijek poskakuje i zatim potrči prema osnovnoj liniji.

Nakon toga slijedi njegova najpoznatija rutina gdje izvlači šorc i popravlja majicu na lijevom i desnom ramenu. Slijedi dodirivanje nosa, pa lijevog uha , opet nosa i zatim desnog uha. Za vrijeme cijele rutine on reketom udara lopticu o pod, ili je tapka rukom o podlogu.

Na drugom servisu sve ovo ponovi, al ibez dodirivanja ramena. Nakon svakog poena traži peškir da se obriše.

Kada igra na šljaci, prije svakog servisa očisti crtu, a na travi uvijek prekorači osnovnu crtu desnom nogom prilikom ulaska na teren ili na kraju gema.

Protivnika uvijek pušta da sjedne prvi kada je pauza između gemova, a dva peškira su također standardni dio Nadalovih želja. Kod početka gemova nikada ne ustaje prije protivnika, a to zna nervirati neke igrače.

To se najbolje vidjelo u meču protiv Kyrgiosa koji je ionako "tanak" sa živcima. Australca su nervirale duge pauze Nadala i njegovo brisanje nakon svakog poena. Iako se čini da mnoge nervira Rafino pretjerano praznovjerje, najbolje što mogu zasada uraditi je da se priviknu na to, ako već nisu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.