Zrinjskom Kup BiH!

Nogometaši Zrinjskog su nakon penala došli do pobjede nad Slobodom u revanšu finala Kupa Bosne i Hercegovine te tako proslavili osvajanje prvog Kupa BiH u svojoj istoriji.

Domaći su utakmicu otvorili na najbolji mogući način. Već u trećoj minuti korner je izveo Mario Ivanković, a u kaznenom prostoru gostiju najbolje se snašao kapiten Ivica Džidić i poslao loptu iza leđa nemoćnog Bojana Jovića. Bio je to start kakav su u Mostaru i priželjkivali, jer su znali da je Sloboda ekipa koja se zna čvrsto braniti. Upravo zato im je rani gol donio olakšanje, jer su se gosti nakon toga morali koliko-toliko otvoriti. Ipak, nismo u nastavku prvog poluvremena vidjeli mnogo prilika.

ZRINJSKI – SLOBODA 2:1 (penali 4:1)
MOSTAR – Stadion pod Bijelim brijegom. Gledalaca: 6000. Sudija: Rusmir Mrković (Sarajevo).
Strijelci: 1:0 Džidić (3.), 1:1 Tosunović (48.), 2:1 Landeka (67.). Žuti kartoni: Đurić, Perajica (Zrinjski), Prodanović, Mikelini, Zoletić, Babić, Huseinović (Sloboda).
ZRINJSKI: Mitrović, Džidić /od 84 Šunjić/, Nikolić, Landeka, Matko, Selimović /od 53. Smajić/, Ivanković, Pezo /od 55. Perajica/, Žižović, Karadža, Đurić. Trener: Dragan Jović.
SLOBODA: Jović, Prodanović, Mikelini, Čejvanović, Babić /od 90. Brdžanović/, Okanović /od 80.Osmanhodžić/, Zoletić, Jahić, Kasapović /od 57. Lamešić/, Tosunović, Huseinović. Trener: Sakib Malkočević.
Istina, na obje strane se igralo dosta ofanzivno i agresivno, ali sve se završavalo u sredini terena, pa su golmani mogli odmarati. Na odmor se otišlo s vodstvom koje je Zrinjskom donosilo osvajanje Kupa BiH.


No, nastavak je započeo potpuno suprotno – već nakon tri minute igranja Kasapović je uposlio Tosunovića a ovaj pored uspavane odbrane domaćih loptu poslao u gol. To je unijelo sasvim novi segment u igru, obzirom da je Zrinjski morao krenuti na sve ili ništa, a Sloboda opet dobila priliku da se brani. Jović je na teren poslao Perajicu i Smajića, te krenuo u totalni napad, a to mu se isplatilo u 67. minuti. Davor Landeka je povukao loptu, iskoristio prazan prostor i poslao je u mrežu za veliko slavlje domaćih.

Do kraja ni jedna ekipa nije željela previše riskirati, mada je opasniji bio Zrinjski.


Odlučivala je lutrija jedanaesteraca, a u prvoj seriji pogodili su Ivanković i Osmanhodžić. No, bilo je to sve od Slobode. Do kraja su promašili Huseinović i Tosunović, a igrači Zrinjskog, zaključno sa Landekom, zabili sva četiri penala i počeli sa proslavom prvog Kupa u svojoj istoriji.

 

 

 

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.