Anketa portala SportSport.ba

Glas struke: Petorica trenera prognozirali novu sezonu Premijer lige

Admin Čaušević

Za vikend počinje nova sezona Premijer lige BiH, prema očekivanjima vjerovatno najinteresantnije izdanje ovog takmičenja do sada. 

Među 12 učesnika nalaze se klubovi za koje se, uzimajući u obzir kvalitet, tradiciju i broj navijača, trenutno najbolji u BiH. 

Svoju prognozu za predstojeću sezonu dalo je pet stručnjaka s premijerligaškim iskustvom: Mehmed Janjoš, Feđa Dudić, Boris Pavić, Slobodan Starčević i Edis Mulalić. 

Trenerima su postavaljena tri anketna pitanja, odnosno da daju svoje prognoze koji timovi će se borit za titulu, koji za izlazak na međunardnu scenu, a koji za opstanak. 

Svi su složni da su Zrinjski i Sarajevo prvi kandidati za prvo mjesto, dok su ostale pozicije mišljenja različita. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prognoze Janjoša, Pavića, Mulalića, Starčevića i Dudića pročitajte u nastavku...

Mehmed Janjoš

Iskusni stručnjak za titulu vidi dva kandidata te smatra da će borba za opstanak biti veoma zanimljiva, kao i generalno cijelo prvenstvo.

"Predstojeće prvenstvo će biti veoma interesantno, za prvo mjesto su dva kandidata, a to su Sarajevo i Zrinjski.

Za plasman u Evropu borit će se Željezničar, Široki Brijeg i Radnik te još neki klub, to bi mogli biti Tuzla City ili Borac jer su se dobro pojačali.

Borba za opstanak će biti zanimljiva, nekako je najugroženija Zvijezda 09. Dosta kluba se pojačalo, vratili su se klubovi sa tradicijom Velež i Borac i oni sigurno sebi neće dozvoliti da se vrate u niži rang.

Mislim će se Velež i Borac sigurno završiti u sredini tabele te da bi u narednoj sezoni mogli igrati značajnu ulogu, dok i Mladost DK koja ima nekoliko godina iskustva igranja u Premijer ligi neće sebi dozvoliti da se bori za opstanak", kazao je Janjoš.

Boris Pavić


Sadašnji trener hrvatskog drugoligaša Solina te bivši šef struke Čelika, Širokog Brijega i Viteza je dao slejdećeu prognozu:

"Ne vjerujem da će se promijeniti nešto i u ovoj sezoni kada su u pitanju favoriti za osvajanje titule. Sarajevo i Zrinjski su odradili ozbiljan prijelazni rok i dalje ih vidim u žestokoj borbi za titulu. Široki i Željezničar s obzirom na kvalitetu igračkog kadra, tradiciju i konitinuitet također vidim visoko pozicionirane. Treba reći da sve četiri ekipe imaju odlične trenere.

Kada je u pitanju borba za Evropu nadam se da ćemo 'moj' Čelik napraviti iskorak jer imaju ozbiljan igrački kadar, na vrijeme su krenuli s pripremama, polako se osjeća euforija te uz pomoć najboljih navijača u BiH to trebaju potvrditi na terenu.

U borbi za gornji vrh tabele vidim Radnik koji odlično vođen i zna igrati na rezultat kao Velež čiji su se navijači željni premijerligaškog nogometa. Ozbiljno mi djeluje i Tuzla City.

Ogromna fluktuacija igrača je bila u Slobodi i Mladosti, mislim da će ta dva tima imati puno oscilacija tokom sezone. Borac je povratnik u Premijer ligu, Zvijezda je teškom mukom osigurala status premijerligaša i također puno mijenjala kadar. Bit će im jako teška ova sezona."

Edis Mulalić

Nekadašnji trener Željezničar i Mladosti smatra kako je nezahvalno bilo šta prognozirati te da će nakon tri ili četiri kola biti poznate neke stvari.


"Četiri kluba koji su uvijek u vrhu će voditi glavnu riječ. Velež i Borac bi mogali biti osvježenje. Borac je doveo dosta dobih igrača, vidjet ćemo hoće li se to uspjeli posložiti kako su zamislili.

Očekuje nas vrlo zanimljivo prvenstvo, vidjet ćemo... Prva tri ili četiri kola će odrediti neke stvari. Sve zavisi od ulaska u sezonu, sa dva poraza si dole, a sa dvije pobjede gore.

Zaista je nezahvalno ko bi mogao ispasti jer se nikad ne zna, može se napraviti negativan niz pa se dovesti u neugodnu situaciju.

Vidjet ćemo da li će se Željezničar trznuti, nadam se da će biti bolji, nisu puno mijenjali, trener je ostao isti i nadam se da će se što se kaže 'malo dohavizati", riječi su ovog karizmatičnog trenera.

Slobodan Starčević

Bivši trener Krupe i Tuzla Cityja smatra da će se za sami vrh tabele voditi tri ekipe, dok je dao i svoje mišljenje koji timovi su najugroženiji na startu prvenstva.

"Za titulu će se prije svih boriti tri ekipe: Sarajevo, Zrinjski i Široki Brijeg koji su u evropskim mečevima pokazali da imaju kvalitet te će oni voditi glavnu riječ.

Željezničar ima svojih organizacionih problema, ali njih nikad ne treba zaboraviti, a to su Borac sa silnom energijom i Velež koji bi mogao biti osvježenje. Radnik je protiv Spartaka prezentovao bh. fudbal na najbolji način i vjerovatno će s Borcem i Veležom voditi borbu za Evropu.

Zvijezda 09 je u najtežnoj situaciji jer je otišlo dosta igrača, treba vidjeti kako će Sloboda odgovoriti na ove silne dolaske i odlaske. Smatram da ta dva kluba imaju najviše problema kao i Mladost DK koja je dosta promijenila ekipu. Ta tri tima s najviše problema ulaze u novu sezonu", rekao je Starčević.

Feđa Dudić

Nekadašnji trener GOŠK-a vidi samo dva kandidata za titulu, dok ima i optimistične prognoze za povratnike u elitu bh. fudbala.

"Zrinjski i Sarajevo su najozbiljniji kandidati za titulu po svemu što su do sada pokazali i po igračkom kadru. Ne vidim da bi im se neko mogao priključiti, mislio sam da će to biti Željezničar, ali ovo za sada ne obećava...

Pored Željezničara u borbi za treće i četvrto mjesto vidim Velež i Borac, a možda i Tuzla City. Za Široki ne bih prognozirao da će izaći u Evropu, imaju najslabiju ekipu u posljednjih nekoliko godina, možda je to posljedica finansijske sitaucije. Ako uđe dobro u sezonu Evropu bi mogao 'napasti' i Čelik.

Kada je u pitanju borba za opstanak možda je Zvijezda 09 prvi kanditadat te Mladost DK obzirom na odlazak velikog broja igrača, a nisu došla adekvatna pojačanja. Zavisi kako će startati i Sloboda, sa četiri-pet igrača koje su doveli napravili su dobar kadar, ali bilo je turbulentno jer je puno igrača prošlo kroz svlačionicu.

U Velež je sigurno najveća euforija, imaju dobar i mlad igrački kadar. Sluteći prema pripremnim utakmicama čeka ih obećavajuća jesen. Volio bih da klubovi koji su ušli igraju značajnu ulogu zbog euforije i imena koja nose jer iza njih stoji veliki broj navijača", Dudićeva je prognoza.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.