HŠK Zrinjski i FK Velež se sastaju nakon tri godine

Mostarski derbi u Premijer ligi BiH: Tradicija naklonjena domaćinima!

Danas i sutra se igraju utakmice 2. kola Premijer lige BiH, a nedjelja donosi i prvi mostarski derbi nakon tri godine.

Zrinjski će Pod Bijelim brijegom ugostiti ekipu Veleža, koja se nakon tri godine vratila u bh. fudbalsku elitu.

Vrijedi, zbog toga, podsjetiti na historiju duela Zrinjskog i Veleža u Premijer ligi BiH.

"Zajednička" Premijer liga se igra od sezone 2002/2003, a od tada su mostarski rivali 22 puta odmjeravali snage u šampionatu BiH.

Zrinjski je u derbijima odigranim u okviru PL uspješniji s obzirom da je slavio 12 puta, dok su fudbaleri Veleža bolji bili u šest navrata. Četiri mostarska derbija u Premijer ligi BiH završena su neriješenim rezultatom.

Ipak, najubjedljiviju pobjedu u mostarskim derbijima u PL upisao je Velež i to u maju 2003. godine kada je na svom terenu slavio sa 4:1. Bila je to i najefikasnija utakmica Veleža i Zrinjskog.

Samo dva puta su Velež i Zrinjski odigrali utakmicu bez golova, u aprilu 2010. i novembru 2013. godine.

U većini slučajeva u mostarskim derbijima u PL BiH domaćin je izlazio kao pobjednik - čak 16 puta, dok su gosti dolazili do punog plijena u samo dva navrata.

Posljednji premijerligaški derbi Zrinjski i Velež su odigrali u maju 2016. godine i tada su Plemići Pod Bijelim brijegom slavili rezultatom 1:0 zahvaljujući golu Nemanje Bilbije.

Ipak, to nije bio zadnji zvanični mostarski derbi s obzirom da su se nešto kasnije, iste godine u oktobru, dva rivala srela u Kupu BiH.

Bila je to 1/16 finala Kupa BiH, Zrinjski je na domaćem terenu slavio sa 3:0, dok je u gostima upisao pobjedu od 1:2.

Tokom godina su Zrinjski i Velež odigrali šest utakmica u Kupu BiH.

Zrinjski je i tu bio nešto uspješniji s obzirom da je pored dvije već pomenute utakmice, bio bolji i u dvomeču četvrtfinala odigranom u martu 2015. godine. Pod Bijelim brijegom je bilo 2:2, ali je Zrinjski u revanšu slavio sa 0:2.

Sreli su se mostarski klubovi u Kupu BiH i 2011. godine. Velež je Pod Bijelim brijegom vodio 0:1 u prvom meču koji je prekinut, pa je Disciplinska komisija Rođenima za zelenim stolom dodijelila pobjedu rezultatom 0:3. Rođeni su i u revanšu na domaćem terenu bili bolji, rezultatom 2:0.

Treba napomenuti da su se Velež i Zrinjski susretali u Premijer ligi i prije nego što su se ovom takmičenju priključili klubovi iz RS.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U tom periodu su odigrane četiri utakmice, a klubovi su upisali po dvije pobjede.

Također, treba istaći da su Zrinjski i Velež odigrali više međusobnih derbija tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.