Foto: Ilustracija (EPA)

Kuda ide moderni fudbal?

Mislite da su slobodni igrači "besplatni"? Nestvarne cifre u džepovima posrednika

Tokom ljeta 2019. godine u najjačim evropskim ligama je viđen veliki broj transfera, a suma novca koji je "promijenio ruke" je ogromna.

Zanimljivo je međutim da je tokom ljeta menadžerima i različitim posrednicima u transferima isplaćeno gotovo pola milijarde eura, na ime provizija.

Kako je izračunao Inside World Football koristeći FIFA TMS (Transfer meč sistem), menadžeri i posrednici su tokom ljeta zaradili ukupno 478.2 miliona eura.

To znači da oni igraju ogromnu ulogu u trendu astronomskog rasta cijena fudbalskih transfera u posljednje vrijeme.

Cifra koju su inkasirali različiti menadžeri je drastičnu narasla u odnosu na prošlogodišnji ljetni prelazni rok, a 64.9% od nešto više od 478.2 miliona eura su iplatili klubovi koji su kupovali igrače.

Također, statistika pokazuje da je za 47% već pomenute sume "odgovorno" 50 najvećih transfera.

Iako se dovođenje igrača bez ugovora smatra odličnim i isplativim potezom jer nije potrebno platiti naknadu drugom klubu, takvi (vrhunski) fudbaleri su sve osim besplatni.

Naime, značajan dio od skoro pola milijarde eura je isplaćen i u obliku provizija za predstavnike i posrednike u transferima slobodnih igrača.

U tim slučajevima klubovi se takmiče za postpis, a kao sredstvo "nagovora" samom igraču i njegovim predstavnicima se isplaćuju visoke provizije, bonusi itd...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.