Odgovor je ponudio sam gradonačelnik...

Koliko je novca Grad Zagreb uložio da bi Dinamo danas bio to što jeste?

Dinamo krupnim koracima gazi ka evropskoj fudbalskoj eliti, a svu svoju moć je pokazao na otvaranju grupne faze Lige prvaka razbivši na Maksimiru Atalantu sa čak 4:0.

Nisu uspjesi Dinama, koji su posebno izraženi u proteklih par godina, došli slučajno. Bile su potrebne godine rada, strpljenja, ozbiljnosti, ali i ogromne količine novca.

Zagrebački Modri su početkom ovog vijeka bili u jako teškoj finansijskoj situaciji, dugovi su bili ogromni, ali se iz krize nekako izašlo. O tome kako su dugovi Dinama vraćeni ili otpisani vjerovatno bi mnogi u Hrvatskoj, a posebno navijači Hajduka, imali šta reći, ali o tome drugom prilikom.

Jasno je da je Dinamo u proteklih 25+ godina imao veliku podršku gradskih i državnih vlasti što je pomoglo zagrebačkom timu da se do danas razvije u toliko moćan klub da ljetos uspije odbiti sve napade i zadržati Danija Olma - a to sigurno nije ni lako ni jeftino.

Međutim, koliko je to novca uloženo u Dinamo od strane Grada Zagreba? Odgovor je ponudio sam gradonačelnik Milan Bandić.

Naravno, klub je svoju moć stekao i sosptevnim poslovanjem, posebno prodajom igrača, privlačenjem sponzora itd.

"Nije Dinamo slučajno uspio. Grad Zagreb je u 20 godina u njega uložio 550 miliona kuna. Treba ulagati u sport, prepoznati sport", izjavio je Bandić, a prenio Index.hr.

Dakle, po sopstvenom priznanju Milana Bandića Grad Zagreb je u posljednjih 20-ak godina u Dinamo uložio oko 150 miliona KM, a tu ne misli stati.

Bandić je, naime, ovu cifru spomenuo dok je govorio o projektu izgradnje novog stadiona Dinama.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Jedan od tri projekta je da krenemo u izgradnju Dinamovog stadiona na istom mjesto. Dok se usaglasimo oko nacionalnog stadiona, mi ćemo izgraditi Dinamov. Gradnja je dogovorena još prije 20 dana, nedostaje samo pečat", istakao je Bandić.

Inače, o gradnji novog stadiona Dinama odavno kruže različite glasine. Još uvijek nije poznato šta bi se u tom slučaju desilo sa Maksimirom, ali je predsjednik Dinama Mirko Barišić nedavno najavio da bi gradnja novog doma zagrebačkih Modrih mogla početi već 2021. godine...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.