Kapiten Tuzla Cityja za SportSport.ba

Samir Efendić: Gode riječi Samira Muratovića, one me samo dodatno motivišu

Edmir Škorić

Tuzla City najugodnije je iznenađenje u dosadašnjem dijelu prvenstva Bosne i Hercegovine, pošto ovaj tim, koji je donedavno bio drugoligaš, s 24 osvojena boda zauzima prvo mjesto na tabeli.

Tuzla City se nalazi ispred bh. velikana kao što su Sarajevo i Željezničar, iza sebe ima i Radnik, Zrinjski, Borac, Čelik, Široki... Iako je iza nas tek 12 kola, Tuzlu niko više olako ne shvata. Dobrim igrama i rezultatima igrači koje je donedavno vodio Miljenko Bošnjaković, a sada vodi Elvir Baljić, zaslužili su potpuni respekt i čini se da ga dobijaju u dovoljnoj mjeri.

Jedan od onih koji je neizostavan u prvih 11 je Samir Efendić. Dvadesetosmogodišnjak godinama slovi za jednog od najboljih defanzivaca lige. Nakon što je sezonama bio neizostavan na poziciji desnog beka u FK Sloboda, danas je teško zamisliti tim Tuzle bez Efendića, koji radi lavovski dio posla u oba pravca. Igrač rođen u Srebrenici može da igra na nekoliko pozicija, po potrebi i lijevog beka, ali na poziciji desnog beka je ove sezone fantastičan.

Odigrao je ukupno 13 utakmica ove sezone, a u 12 kola Premijer lige propustio je samo jedno i to zbog kartona. Na terenu je proveo 1080 minuta. Igrao je u svim mečevima, izuzev protiv Širokog Brijega, po 90 minuta i nosi kapitensku traku, te je predvodnik jedne sjajne generacije.

"Ova sezona je, kako za Tuzlu, tako i za mene - fantastična. Rezultati ekipe su mi najvažniji, ali također sam, naravno, sretan što i sam igram vrhunski i što sam u sjajnoj formi. Osjećam da idem ka vrhuncu karijere i vjerujem da će mi ova sezona biti prekretnica. Nadam se da će moj tim na kraju napraviti nešto posebno, ali realno gledajući, rano je da se u ovom trenutku nešto predviđa. Važno je da zadržimo intenzitet, motiv, želju i uvjeren sam da rezultati neće izostati", kazao je Efendić u razgovoru za SportSport.ba.

Efendić je među igračima koji najviše pretrče tokom jedne utakmice Premijer lige. Analizom je utvrđeno da je za 90 minuta pretrčao preko 10 kilometara, a također ima i skor od najviše istrčanih sprintova. Zbog svoje fizičke spreme Efednić bi mogao da igra i u daleko jačim ligama od Premijer lige.

"Takav sam igrač - volim da dajem sve od sebe od prve do posljednje minute na utakmici, a to podrazumijeva i dosta trke, dosta startova, dosta borbe...".

Zanimljivo da je u jednom ranijem intervjuu upravo za SporSport.ba proslavljeni bh. reprezentativac i sportski direktor Tuzla City Samir Muratović istakao da je Efendić igrač za bh. reprezentaciju.

"Trebalo bi se obratiti malo više pažnje na ovo naše prvenstvo. Ima tu sigurno fudbalera koji su jako kvalitetni, a, evo, danas kada nam škripi na tom desnom beku, usudio bih se da preporučim našeg Samira Efendića koji bi sigurno mogao pomoći. Ne mogu utjecati na to hoće li ga Prosinečki zvati, ne znam ni je li mu interesantan, ali da sam selektor, razmislio bih o njemu", rekao je Muratović.

Efendić smatra da je lijepo znati da u klubu imaju takvo mišljenje o njemu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Cijenim Muratovića kao igrača i osobu i naravno da mi je bilo jako drago pročitati njegovu izjavu u kojoj me preporučuje Prosinečkom. Gode mi njegove riječi i dodatno me motivišu. Reprezentacija je velika stvar, svako želi da bude dio tog tima, ne krijem da je to i moja velika želja, ali postoje ljudi koji odlučuju u tome, a moje je da nastavim raditi. Reprezentaciju sam pratio i sinoć, pratit ću i svaku narednu utakmicu, svim srcem želim da odemo na to Evropsko prvenstvo", zaključio je Efendić.

Na poziciji desnog beka Prosinečki je ranije imao dosta problema, a protiv Finske je šansu dao Zoranu Kvržiću, no sasvim sigurno će selektor obratiti pažnu i na Efendića, kao i na sve druge igrače Premijer lige koji bi mogli da pmognu reprezentaciji u budućnosti.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.