Prvi dan FCE kongresa

Powered by FK Sarajevo: Počeo prvi Nogometni kongres za centralnu i istočnu Evropu

Danas je i zvanično otvoren prvi Nogometni kongres za centralnu i istočnu Evropu (FCE kongres), čiji je domaćin FK Sarajevo.

U hotelu Tarčin Forest Resort and Spa, danas se okupio veliki broj stručnjaka iz Evrope i svijeta, a svi gosti prvog dana kongresa mogli su prisustvovati zanimljivim panel diskusijama i programu čija je osnovna tema rješavanje pravnih sporova u fudbalskoj industriji, te pružanje uvida u poslovnu stranu sporta, prije svega fudbala, u Evropi.

Kongres, je zvanično otvoren obraćanjem glavnog voditelja istog, novinara Sky Sportsa Jaydee Dyera, da bi se potom prisutnima obratio i britanski ambasador u BiH, Matt Field.

Potom je kratko riječ preuzela ministrica Mirela Mandal, da bi se nakon toga prešlo na prvu plenarnu sesiju.

U zanimljivoj diskusji na temu sportskog prava i izazova primjene istog u regionu govorili su Emin Ozkurt, (nekadašnji savjetnik u Bašiktašu i Fenerbahčeu, te partner u firmi Ozturk and Ozkan & Hasbek), MIkhail Kartuzov (savjetnik u nekoliko kompanija i advokat u Rusiji i Ukrajini), Roxana Giurea (sportski advokat i saradnik HM Partners iz Rumunije) i dr. Jakub Laskowski (prvi čovjek pravnog odjela Legije iz Varšave).

Nešto prije 12 sati počela je druga plenarna sesija na kojoj je riječi bilo o rješenjima za bolju regularivu, a moderator ove sesije je bio Dev Kumar Parmar, koji je pomogao i u organizaciji čitavog kongresa. Riječ je o uspješnom sportskom advokatu i profesoru koji već godinama radi na ISDE Law Business School u Madridu.

Svoje viđenje solucija za bolju regulativu dali su Ksenija Damjanović (advokatica i zastupnica nekolicine poznatih igrača poput Aleksandra Mitrovića), Janez Pejovnik (sportski advokat i savjetnik kompanije Players Promotion koja zastupa igrače poput Jana Oblaka), Yuliya Bogdanova (vodeći nezavisni sportski advokat u Ukrajini), i David Kohout (Akademik Charles Univerziteta, doktor pravne historije, član komisije menadžera fudbalera u Češkoj).

Nakon kratkog predaha i ručka, prešlo se na vrlo zanimljiva "individualna" izlaganja.

Tako je Hector Navarro (Pravni zastupnik FIFA TMS-a) predstavio razvoj TMS sistema za jednostavnije realizovanje internacionalnih transfera, dok je nešto kasnije potredsjednik Asocijacije profesionalnih fudbalera Ukrajine, Roman Morozov, govorio o mentalnom i fizičkom zdravnju igrača u modernom fudbalu.

Uslijedila je i treća plenarna sesija prvog dana kongresa na kojoj se raspravljalo o izazovima vlasnika upravljačkih dionica klubova iz regiona, na kojoj je između ostalih učestvovala i Azra Numanović, generalni sekretar SFK 2000, kao i Aldin Đidić, osnivač Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

Za kraj prvog dana kongresa je ostavljeno izglaganje Panagiotisa Aronaidisa, medija menadžera PAOK-a, o digitalnom marketingu u sportu.

Svi učesnici kongresa su pozvani na večerašnji meč FK Sarajevo i NK Čelik na Koševu, dok će večeras biti upriličena i gala večera.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Dobio sam priliku i čast da bude dijelom prvog FCE kongresa u Sarajevu. Moja karijera je blisko povezana sa fudbalom u globalu, bilo u ulozi konsultanta ili člana različitih organizacija. Posljednjih 25 godina sam imao priliku raditi na mnogo pravnih slučajeva tako da mi je zaista drago što sam dobio pozivinicu i priliku da podijelim svoja iskustva, ali i da čujem druge uspješne priče, studije i govornike... Zaista uživam na kongresu i nadam se da će iz njega proizaći mnogo prilika za napredak", istakao je Julian Mihov, direktor za razvoj u PWC-u, za centralnu i istočnu Evropu.

Treba dodati da je i za drugi dan kongresa predviđen bogat program tokom kojeg će brojni stručnjaci razmjenjivati ideje i iskustva.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.