Dres s brojem 11 više se neće nositi u milanskom klubu (foto: Eurohoops)

Odana počast jednom od najvećih talijanskih košarkaša

Milanska Olimpia umirovit će dres s brojem 11 Dine Meneghina

Dres s brojem 11 koji je nekada u Milanu, tj. Olimpia Milano kako se klub izvorno zove, nosio Dino Meneghin, talijanski klub će umiroviti i podići na vrh tamošnje Mediolanum Forum dvorane. 

To je danas najavio milanski klub a ceremonija će se održati 19.11. ove godine za vrijeme utakmice Armanija i telavivskog Maccabija.

U dresu Varesea Meneghin je pet puta postao klupski prvak Europe a 1981 godine prešao je u Olimpiu iz Milana. Od njegovog dolasak klub je zaigrao u osam finala nacionalnog prvenstva zaredom a osvojio je pet titula. Dva Kupa Kupova, jedan Kup Radivoja Koraća te jedan Interkontinentalni kup su trofeji koje je dodao nacionalnim prvenstvima u dresu Milana. 

Prvi je Talijan izabran na NBA draftu daleke 1970 godine od strane Atlanta Hawksa. Za nacionalni tim igrao je na 4 OI a 1980 domogao se srebrene medalje. 1983 godine s Italijom je postao prvakom Europe a bronce je osvojio 71 i 75 godine a sve skupa ga čini najtrofejnijim talijanskim košarkašem ikada. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.