Aydin Olgun (desno) i njegov čovjek od povjerenja koji je vodio klub i sve oko finansija Erhan Sumbul, poznatiji kao Effe (lijevo)

Turski investitor izdao saopštenje

Olgun tvrdi da nije znao za nemogućnost odigravanja utakmice Čelik - Željezničar

Admin Čaušević

Turski investitor Aydin Olgun jučer je doputovao u BiH kako bi "ugasio požar" u NK Čelik i zenički klub ostavio u Premijer ligi. 

Zeničani su danas isplatili sva potrebna dugovanja te će se uredno nastaviti takmičiti u elitnom rangu bh. fudbala.

Olgun je izdao i saopštenje u kojem je između ostalog naveo da uopšte nije bio upoznat s informacijom da postoji mogućnost da se utakmica Čelik - Željezničar ne odigra.

"Neprijatno iznenađen saznanjem da utakmica 15. kola BH Telecom Premijer lige BIH između FK "Željezničar" Sarajevo i NK "Čelik" Zenica nije odigrana zbog nepoštivanja Odluka Disciplinske komisije N/FS BiH od strane kluba čiji sam predsjednik. Želim prije svega zeničku ali i BiH javnost informisati o slijedećem:

- Do mene kao glavnog investitora i predsjednika NK "Čelik" Zenica nisu stigle informacije o nemogućnosti odigravanja utkakmice zbog nepoštovanja Odluka Disciplinske komisije N/FS BiH;

- Vlastite aktivnosti bazirao sam na osiguranju materijalnih i infrastrukturnih uslova za seniorski pogon te sam osigurao i dostavio sredstva za isplatu redovnih obaveza prema igračima kako bi isti nesmetano i sa velikom sportskom željom i motivom ušli u prvenstvenu utakmicu protiv FK "Željezničar" Sarajevo te rasterećeni postigli što bolji rezultat kojim bi obradovali ne samo mene nego armiju navijača;

- Također, zbog nepotpune infomisanosti o eventualnim obavezama odnosno prijetn jama suspenzijom od strane N/FS BiH, brinoo sam o investicijasma koje se odnose na izgradnju trening kampa za Akademiju kluba te pripremi redovne godišnje Skupšine čije je održavanje planirano sredinom decembra mjeseca 2019. godine;

- Nakon neočekivanog i bolnog saznanja o stvarnom stanju kluba čiji sam predsjednik, koje je kuluminiralo neodigravanjem prvenstvene utakmice obavještavam javnost o mjerama koje namjeravam poduzeti i koje sam sublimirao u sljedeću odluku:

1. Pothitno utvrditi stvarno knjigovodstveno stanje NK "Čelik" Zenica na dan 31. 10. 2019 godine što uključuje

- Obaveze prema poreznim odganima države BiH, Federacije BiH, ZE-DO Kantona i grada Zenice;

- Obaveze prema svim uposlenicima NK "Čelik"" Zenica po osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka i presuda nadležnih organa N/FS BiH i sudova BiH;

- Obaveze NK "Čelik" Zenica prema dobavljačima;

- Utvrđivanje kompletnog iznosa ličnih investicija u NK "Čelik" Zenica

2. Bez odlaganja nadležno tužilaštvo ZE-DO Kantona upoznati sa aktivnostima sa zaključivanja štetnih ugovora koji imaju obilježja krivičnog djela u predmetima:

- Adilović Tarik i Adilović Hanan

- Sporazum sa NK "Vitez" Vitez po osnovu obeštećenja oigrača amatera Vrhovac Vedrana

- Isplata sredstava bez pravnog osnova Dujković Ratku i Stevi Nikoliću

- Angažman firmi i trećih lica za potrebe NK "Čelik" Zenica bez saglasnosti Upravnog odbora kluba

3. Uputiti javni poziv za izbor i imenovanje lica na ključne funkcije u klubu:

- Sportski direktor kluba

- Izvršni direktor kluba

- Koordinator omladinskog pogona

- Tehnički sekretar

4. Za realizaciju odluke zadužujem generalnog sekretara NK "Čelik" Zenica i knjigovodstveni servis kluba.

5. Rok za realizaciju odluke 15.11.2019. godine.

Uz sve naprijed navedeno, obavještavam javnost da ću ličnim sredstvima kao što sam to i do sada uglavnom radio, izmiriti sva dugovanja koja NK "Čelik " Zenica ima po osnovu Odluka Disciplinske komisije N/FS BiH te da će utakmica 16. kola BH Telecom Premijer lige BiH biti odigrana u definisanom terminu od strane N/FS BiH.

Nakon 15.11.2019. godine i uvida u stvarno stanje NK "Čelik" Zenica, obavjestit ću javnost o daljim postupcima u vezi vlastitog statusa odnosno poštivanje preuzetih obaveza vezanih za budućnost NK "Čelik" Zenica.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prošlost, dešavanja prije mog ulaska u Klub ni meni a ni široj javnosti nisu pretjerano bitna pa zato ne želim biti saučesnik u već više puta viđenoj priči na ovim prostorima, ne želi m biti dio bilo kakve političke priče a posebno ne predizborne i izborne kampanje niti moneta za potkkursivanje za zadovoljavanje nečijih ličnih interesa i ambicija.

U klub sam ušao čistih namjera i samo sa jednim ciljem a to je jak i stabilan NK "Čelik" Zenica", navodi se u saopštenju kojeg je potpisao Aydin Olgun.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.