Foto: fiba.com

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Senzacija u Orenburgu: BiH na krilima Janquel Jones i Marice Gajić srušila Rusiju!

Ženska košarkaška reprezentacija BiH je danas zvanično počela sa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se odigrati 2021. godine.

Naše košarkašice su u okviru prvog kola Grupe C gostovale u Rusiji, u Orenburgu, gdje su odmjerile snage sa domaćom reprezentacijom. BiH je pružila sjajnu partiju i slavila pobjedu rezultatom 70:69.

Iako je Rusija pred početak meča bila veliki favorit, naše košarkašice su sjajno otvorile utakmicu pred oko 5000 domaćih navijača.

Tako je selekcija BiH prvu četvrtinu riješila u svoju korist rezultatom 14:19, ali su Ruskinje napravile sjajnu seriju i došle do vodstva polovinom druge četvrtine.

Od tog trenutka su Ruskinje bile u vodstvu, ali im naše košarkašice nisu dozvoljavale da se odlijepe. Prije svega je sjajno igrala debitantica u dresu naše selekcije Janquel Jones, inače rođena na Bahamima.

Bile su naše košarkašice konstatno "za petama" favorizovanim Ruskinjama, u četvrtoj četvrtini su nekoliko puta stizale do rezultatskog egala, a onda se budi i Marica Gajić i svojim vezanim poenima reprezentaciju BiH dovodi u vodstvo od 55:57, nešto više od sedam minuta prije kraja meča.

BiH je i u zadnjih pet minuta ušla pri vodstvu, 61:59, ali se Ruskinjama dozvoljavalo previše otvorenih šuteva, pa naše košarkašice nisu uspjele doći do nešto osjetnije predosti.

Čuvale su ipak naše košarkašice prednost i u posljednjih 90 sekundi ušle sa +3 prije svega zahvaljujući potezima Marice Gajić koja je preuzela odgovornost u zadnjoj dionici.

Vratile su se Ruskinje na -1 (66:67) tridesetak sekundi prije kraja, a onda Jones pogađa trojku za 70:66, ali Rusija vraća trojku devet sekundi do kraja za 70:69. 

Naše košarkace jako loše ubacuju loptu u igru nakon trojke domaćih, Rusija dobija napad, ali promašuje šut i BiH slavi veliku pobjedu.

Najefikasnija u našoj selekciji je bil Jones koja je ubacila 29 poena, ali i upisala double-dobule pošto je imala i 16 skokova. Marica Gajić je dodala 17 poena, dok je dvocifrena bila i Tamara Kapor sa 10 poena.

Kod Rusije se istakla Maria Vadeeva sa 18 poena i 11 skokova.

Kvalifikacije za EP, Grupa C:

Rusija - Bosna i Hercegovina 69:70 (14:19; 23:11; 15:19; 17:21)

Rusija: Levchenko 9, Shabanova, Shilova 6, Vadeeva 18, Zhedik 14, Anoikina 4, Komarova , Leshkovetseva, Logunova 6, Namok, Nizamova 6, Razheva 6.

BiH: Deura 6, Gajić 17, Jones 29, Kapor 10, Babić, A. Delić, N. Delić, Džebo, Džinić, Džombeta 3, Marković, Vrančić 5.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.