Dominacija Liverpoola i Manchester Cityja

ESPN-ovih Top 100: Miralem Pjanić među najboljim centralnim veznjacima

ESPN je objavio svoju godišnju listu 100 najboljih u fudbalu - igrača i trenera. Naime, lista je podijeljena na 10 dijelova, 10 "podgrupa". 

Podjela je napravljena u odnosu na pozicije (golmani, desni i lijevi bekovi, štoperi, centralni vezni, ofanzivni vezni, krila, ofanzivci i centarfori), a rangirano je i deset najboljih trenera - prema mišljenju ESPN-a.

Kompletan ESPN-ov članak posvećen Top 100 u fudbalu možete pogledati OVDJE.

Dominiraju fudbaleri (i trener) Liverpoola, ali i Manchester Cityja.

Vrijedi pogledati ko su igrači koje ESPN smatra najboljima u ovom trenutku.

Za najboljeg golmana je izabran Liverpoolov Alisson, a Liverpoolova je i čitava zadnja linija. Tako je najbolji desni bek Trent Alexander-Arnold, štoper Virgil van Dijk, a najbolji lijevi bek Andrew Robertson.

Najboljim centralnim veznjakom je proglašen N'Golo Kante, a ofanzivnim veznjakom Cityjev Bernardo Silva. Iza Silve je njegov saigrač Kevin De Bruyne.

Među krilima je prema ESPN-u najbolji Raheem Sterling, dok je drugo mjesto pripalo Liverpoolovom Maneu.

Najbolji "ofanzivac" je Lionel Messi, dok su iza njega Cristiano Ronaldo, Mbappe, Mohamed Salah, Firmino, Griezmann, Aubameyang, Neymar, Joao Felix i Dušan Tadić.

Kada su centarfori (klasični napadači) u pitanju, ESPN vjeruje da je najbolji Sergio Aguero, dok nakon njega slijede Harry Kane, Robert Lewandowski, Karim Benzema, Luis Suarez, Edinson Cavani, Duvan Zapata, Alexandre Lacazette, Zlatan Ibrahimović i iskusni Fabio Qualigerella.

Najbolji trener je Jurgen Klopp koji je iza sebe ostavio Guardiolu, Ten Haga, Pochettina, Simeonea, Allegrija, Ancelottija, Marcela Gallarda, Djamela Belmadija i Maurizija Sarrija.

Samo jedan bh. fudbaler se našao među ESPN-ovih 100, a to je Miralem Pjanić. On je smješten na sedmu poziciju kada su najbolji centralni vezni fudbaleri u pitanju. Ispred njega su Fabinho, Casemiro, Fernandinho, Busquets, Frenkie de Jong i N'Golo Kante.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.