Traži se Robijev nasljednik

Bosna i Hercegovina je do sada imala 10 selektora, ko ima najbolju statistiku?

Robert Prosinečki od danas više nije selektor reprezentzacije BiH, pa će Nogometni savez naše države sada krenuti u potragu za njegovim nasljednikom.

Onaj ko ga zamijeni imat će zadatak da nas odvede na Evropsko prvenstvo kroz play off Lige nacija u kojem prvi meč igramo protiv Sjeverne Irske na domaćem terenu.

Fuad Muzurović, Džemaludin Mušović, Faruk Hadžibegić, Mišo Smajlović, Blaž Slišković, Meho Kodro, Miroslav Blažević, Safet Sušić, Mehmed Baždarević i Robert Prosinečki imali su priliku da se okušaju na klupi našeg nacionalg tima, a ko je od njih bio najuspješniji, barem ako gledamo procenat pobjeda?

Krenimo redom i otkrijmo top pet imena...

5. Fuad Muzurović

Popularni Dajdža vodio je fudbalsku reprezentaciju BiH u dva navrata. Prvi put je bio nešto uspješniji nego drugi, pa je na 18 utakmica zabilježio ukušpno sedam pobjda, dva remija i devet poraza što znači da ima procenat pobjeda 38,9 posto,a to je peti najuspješniji mandat na klupi našeg nacionalnog tima. 

4. Robert Prosinečki

Žuti je na klupi naše reprezentacije bio skoro dvije godine i za to vrijeme je Zmajeve vodio na 22 utakmice. Ostvario je devet pobjeda, šest remija i sedam poraza. Procenat pobjeda mu je 40,9 posto.

3. Safet Sušić

Ako gledamo po ostvarenim uspjesima, popularni Pape je najuspješniji selektor naše reprezentacije ikada jer je jedini trener koji je naš državni tim odveo na veliko takmičenje.

Na klupi Zmajeva Pape je sjedio 50 puta i ostvario 23 trijumfa uz devet remija i 18 poraza. Procenat pobjeda mu je 46 posto.

2. Miroslav Blažević

Na drugom mjestu ove liste je Miroslav Ćiro Blažević. On je našu selekciju po prvi put odveo u baraž za jedno veliko takmičenje i to nakon što je bio drugoplasirani u vrlo jakoj skupini s Španijom, Belgijom i Turskom.

Ćiro je Zmajeve predvodio 17 puta i ostvario učinak od osam pobjeda, dva remija i sedam poraza što znači da ima procenat pobjeda od 47 posto.

1. Mehmed Baždarević

Najuspješniji selektor Zmajeva po procentu pobjeda je Mehmed Baždarević. On je našu reprezentaciju vodio 25 puta i zabilježio 14 trijumfa. Osim toga popularni Meša je zabilježio pet remija i šest poraza što znači da je imao procenat pobjeda od 56 posto čime je uvjerljivo na prvoj poziciji. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.