Španski list izabrao nezaboravne trenutke

Ugledna Marca odabrala deset fudbalskih čuda, glavni akter jednog je Edin Džeko!

Admin Čaušević

U fudbalu se kao i u životu ponekad dese neke stvari koji s punim pravom mogu poprimiti epitet čuda. Uglednim španski list odabratao je deset nezaboravnih događaja u svijetu fudbala.

Među deset fudbalskih čuda Marca je uvrstila i Wolfsburgovo osvajanje titule prvaka Njemačke u sezoni 2008/2009 godine s Edinom Džekom kao herojom sa postignutih 26 golova.

Wolfsburgovo osvajanje titule smatra se čudom jer su Vukovi u toj sezoni na opšte iznenađenje pregazili sve svoje rivale uključujući vječnog favorita Bayern predvođen Franckom Riberyjem, Phillipom Lahmom, Miroslavom Kloseom i Bastaianom Schweinsteigereom.

Osim Džeke među igračima koji su najzaslužniji za jedinu titulu Wolfsburga u klupskoj historiji svakako pripadaju brazilskom napadaču Grafiteu te nekadašnjem bh. reprezentativcu Zvjezdanu Misimoviću.

Među ostalim čudima su titula Leicester Cityja iz 2016. godine, zatim plasman mladog tima Reala u finale Kupa Kralja 1980. godine kada su prvotimci Reala slavili s 6:1. Nezaboravno je i Evropsko prvenstvo 1992. godine kada je Danska postala najbolja na Starom kontinentu.

Okršaj Brazila i Urugvaja poznat kao Maracanazo kojeg su Urugvajci dobili na prepunoj Marakani pred više od brazilskih 150.000 navijača s 2:1 poslije preokreta za osvajanje Svjetskog prvenstva.

Wimbledonova pobjeda u finalu FA Cupa iz 1988. godine nad Liverpoolom s 1:0, zatim Grčke na Euru 2004. godine, onda Nigerije na Olimpijskim igrama 1996. godine te plasman amaterskog kluba Herbiersa u finale Kupa Francuske 2018. godine su također uvršeni među fudbalska čuda.

Baš kao i Veronino osvajanje Scudetta 1985. godine kada je ovaj klub bio bolji od Platnijevog Juventusa, Maradoninog Napollija i Rummeniggeovog Intera. Drugi na tabeli te sezone bio je Torino.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.