Šta o novoj tehnologiji misli trener Atalante?

Gasperini: VAR je propao

VAR i dalje izaziva oprečne reakcije i potiče žustre debate. Debati o VAR-u i uticaju nove tehnologije na moderni fudbal sada se pridružio i trener Atalante Gian Piero Gasperini.

Ako pitate Gasperinija, VAR je propali projekat.

Inače, i u Italiji se protekih dana sve više negoduje zbog VAR-a i načina upotrebe istog. Samo neki od klubova koji se glasno bune zbog načina na koji se koristi VAR u Seriji A su Napoli, Milan, Fiorentina...

Ove sedmice je Fudbalski savez Italije pisao FIFA-i i istakao da je voljan biti "pokusni kunić" za novi eksperiment - uvođenje "challengea" za trenera ekipa, nešto slično što već imaom u tenisu.

"Mislim da bi to moglo dovesti do dodatnih problema jer bi sve bilo haotično. Šta ja mogu vidjeti sa 70 metara udaljenosti, a da sudija i VAR ne mogu? Ja sam trener, ne želim suditi na utakmici", izjavio je Gasperini.

I Atalanta se znala naći na krivom kraju nekih izuzetno sumnjivih odluka u kojima je učestvovao i VAR ili se pak isti uopšte nije "konsultovao".

"Nije lijepo pričati o tim stvarima, ali je bilo puno evidentnih incidenata... Nije u pitanju samo Atalanta, ali globalno gledano, bilo je previše grešaka, stvorilo se još više sumnji nego što ih je bilo prije VAR-a", istakao je Gasperini, pa nastavio:

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Po mom mišljenju, tehnologija je doživjela potpunu propast. Cilj je bio da se donesu pravedne odluke kada se uoče jasne i očigledne greške, ali umjesto toga čini se suprotno. VAR je na kraju doveo do još većih sumnji".

"Kada pred sobom imate snimku očigledne situacije i svejedno napravite grešku, to se pretvara u jako opasan 'bumerang'", poručio je trener Atalante.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.