Bio je to odličan meč Veleža i Željezničara

Mravinjak iza gola, Manijaci i Red Army na istoj tribini i vječita dilema

Admin Čaušević

Velež i Željezničar su uz Sarajevo i Borac jedini bh. klubovi koji su uspjeli osvojiti trofeje u bivšoj Jugoslaviji. 

Rivalstvo Veleža i Željezničara traje niz decenija, a na nivo više podignuto je početkom 80-ih godina, tačnije nakon finala Kupa maršala Tita u Beogradu i pobjede Rođenih rezultatom 3:2.

U periodu poslije agresije na BiH sarajevski Plavi su uspješniji tim, međutim u Mostaru im nikad nije lako igrati. Jedan od boljih mečeva odigran je na proljeće 2000. godine.

Velež je u 17. kolu sezone 1999/2000 na sadašnjem stadionu Rođeni pred oko 3.000 gledatelja i sjajnoj atmosferi dočekao Željezničar, a meč je na kraju završen rezultatom 2:2.

Veliko interesovanje je vladalo za taj meč, trbina iza gola koja je trenutno u izgradnje je izgledala poput mravinjaka, a interesantno Red Army i Manijaci su bili jedni pored drugih.

Poslije prvog poluvremena domaćin je imao minimalno vodstvo. U 15. minuti Kružika je uspio nekako savladati Teletović za veliko slavlje domaćih navijača.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U nastavku odličan meč. Zubanović je u 51. minuti zabio za 1:1. U 76. minuti sporna situacija i vječita dilema je li lopta prešla gol-liniju. Greljo je šutirao glavom, loptu je Gredić izbio u polje, a sudija Čanić je nakon konslutacija s pomoćnikom pokazao na centar.

Ipak, u 81. minuti Žerić se pobrinuo da Plavi ostanu neporaženi. Nekada odlični napadač je postigao zaista sjajan gol nakon što je lijepo desnom nogom "poklopio" loptu i zatresao mrežu za konačnih 2:2.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.