Horić se ove zime vratio na Bilino polje, kako bi klubu pomogao u borbi za opstanak, ali je nakon prve utakmice sklonjen iz tima, te ga je potom prije dva dana i predsjednik kluba optužio za nevažeći ugovor, što je ovaj defanzivac kategorićki demantovao

Kenan Horić za SportSport.ba o optužbama Aydina Olguna

"Sve što je o meni rekao je laž, klub je za njegovo vrijeme doživio najveću blamažu u historiji" · Intervju

Ne stišava se bura oko NK Čelik, odnosno odlaska Aydina Olguna s mjesta čelnog čovjeka kluba s Bilinog polja. Nakon što je objavio svoj odlazak, krenuo je obračun s neistomišljenicima, te onima za koje on smatra da su narušili ugled kluba. 

Osim Gradske uprave, direktora stadiona, igrača Fenana Salčinovića, Aidina Mahmutovića, Olgun je prozvao i 29-godišnjeg defanzivca Kenana Horića, za kojeg je u video obraćanju kazao da ima lažni ugovor i da je on jedan od onih koji je nagovarao igrače da ne potpisuju ugovore, kako klub ne bi dobio licencu, te da je on uz Mahmutovića i Salčinovića jedan od igrača koji štete klubu.

Nakon optužbi na njegov račun, redakciji SportSport.ba javio se i Kenan Horić, koji se ove zime nakon pet godina igranja u inostranstvu vratio u matični klub, kako bi im pomogao da osiguraju opstanak.

Horić je nogometaš koji nikada nije bio vezan za bilo kakve kontroverze, te je skoro u svakom klubu u kojem je igrao bio kapiten. On je za SportSport.ba kazao nešto više o optužbama od strane Aydina Olguna, svojom komunikacijom sa Erhanom Sumbulom-Effeom, lošem radu u klubu i mnogim drugim stvarima.

Za početak se dotakao predsjednika Aydina Olguna, koji je po njemu najveći krivac što je klub doživio razne blamaže u ovoj sezoni, kako u seniorskom, tako i u omladinskim kategorijama.

"Pa vidite to je čovjek, kako i sam kaže da mu je pred očima promaklo nekoliko stotina hiljada njegovih maraka, njemu je pred očima promaklo da omladinske selekcije u svojim ligama nisu odigrale tri kola, da nisu imale autobus za otići na gostovanje. Krivicom njegovog rukovodstva, koje je on postavio u klub, nismo odigrali utakmicu na Grbavici, što je najveća bruka u historiji kluba. Takav čovjek ovih dana drži predavanje o moralu i govori brojne laži. Prebacuje krivicu na svog čovjeka, kojeg je on lično postavio, kao i nekoliko njih uz njega. Sve što je o meni izgovorio je neistina", ističe Horić.

Objasnio je svoj povratak na Bilino polje u zimskom prelaznom roku i kako je do toga došlo.

"Kao i svi igrači, ja sam pregovarao s čovjekom od predsjednikovog povjerenja, Erhanom Sumbulom. Smatrajući da je ono što s njim dogovorim stav predsjednika. Zvali su me, postavio sam neke svoje uslove, na kraju smo se dogovorili i nakon dužeg perioda obmana i odugovlačenja zbog neispunjavanja dogovorenog potpisan je ugovor. Taj ugovor je deponovan u savezu. Drugih ugovora nema, sve se može provjeriti", kaže ovaj iskusni stoper.

Olgun po njemu izigrava žrtvu i pravi se da je prevaren, a cijelo vrijeme su klub vodili njegovi ljudi, koji su ga očito izvarali, iako je više puta bio upozoren na nečasne radnje u klubu.

"Predsjednik se pravi naivan kako je prevaren od, kako kaže, “miševa iz kanalizacije”. Ako je to tačno, zaboravlja činjenicu da je sam postavio i držao tog čovjeka u klubu duži period, iako je s raznih strana dobio upozorenja da taj čovjek u najmanju ruku loše rukovodi klubom. Postavio ga je samostalno kao što je postavljao mnoge prije i poslije njega, bez da je imao bilo kakvu odgovornost prema bilo kome", kaže ovaj Zeničanin.

Zbog jasnije slike kratko se osvrnuo na period kako je stigao u klub, a to je od januara 2020. godine.

"U decembru 2019. godine su me pozvali tadašnji sportski direktor Prljača Edin i predstavnik predsjednika Erhan Sumbul-Effe a u vezi mog prelaska u NK Čelik. Znajući s kakvim problemima su se igrači susretali u klubu, a pretpostavljajući da se može desiti ova situacija, tokom pregovora s predstavnicima predsjednika uvijek sam tražio da bude prisutan svjedok, bar jedan od domaćih ljudi, a to su bili Generalni sekretar Ismar Huskić i/ili sportski direktor Edin Prljača, koji mogu potvrditi navedeno. Dogovorili smo se početkom januara 2020. godine oko uslova ugovora. Ipak, zbog nepoštovanja dogovora od strane predstavnika predsjednika ugovor je potpisan nekoliko sedmica poslije, a ekipi sam se priključio na pripremama u Ljubuškom", objašnjava svoj povratak u Zenicu.

Malo je falilo da i njega prevare, te da se ne vrati u Čelik nakon brojnih laži

"Tri dana nakon odlaska ekipe na pripreme u Ljubuški pozvan sam od strane Effea da se priključim ekipi iako nije ispunio ništa od dogovorenog. Pristajem ipak na polovinu iznosa uz obećanje da ću ostatak dobiti nakon 3 dana. Prošlo je i 10 dana a obećano nije ispoštovano. Bez obzira na takav odnos ponašao sam se profesionalno. Po povratku iz Ljubuškog, a pred polazak u Antaliju, nakon što sam se i lično uvjerio u nivo amaterizma i neprofesionalan odnos, javio sam se predstavniku g. Olguna, Effeu, s prijedlogom da vratim sav novac koji sam dobio i da raskinemo saradnju obzirom da se dogovori ni približno ne poštuju. Zbog slike kluba u javnosti i negativnih komentara koji bi uslijedili zamolio me da dođem na aerodrom s ekipom kako bi na licu mjesta pred polazak u Tursku ispunio dogovoreno. Došao sam na aerodrom, obavijestio tadašnjeg direktora Murata i sekretara Huskića o navedenoj situaciji. Direktor je bio iznenađen i dao je uputu da više sa Effeom ne komuniciram o novcu te da je on ovlašten za finansije. Na kraju, pred sam polazak, dogovor je ispoštovan" kaže bivši igrač Domžala, Antalyaspora, Pafosa i Mladosti.

Tvrdi da postoji samo jedan ugovor i da za četiri mjeseca kako se vratio nije dobio nijednu platu.

"Kasnije mi je na potpis ponuđena priznanica s isplaćenim iznosom, kojeg nisu naveli u ugovoru, što sam odbio, insistirajući da se ugovor prilagodi usmenom dogovoru i da se napiše stavka o isplaćenoj naknadi, što je na kraju i učinjeno. Dakle, potpisao sam uredno jedan ugovor sa uslovima koji su dogovoreni pred svjedocima. Nikakve druge fiktivne ugovore nisam potpisivao. U prilog mojim tvrdnjama i činjenica da sam u klubu već četiri mjeseca a nisam dobio niti jednu platu"

Objasnio je i svoj odnos sa trenerom Umitom Ozatom, koji je sve osim profesionalac.

Trener, ako se isti tako može nazvati, nije prisustvovao na 80% jutarnjih treninga.Trener koji je sve osim profesionalac je pokušao graditi autoritet na nekoliko starijih igrača pa i na meni. Ophodio se kako se ophodio, ali bez obzira na sve, ja sam svoje obaveze izvršavao profesionalno. Zbog rezultatskog interesa kluba u tom trenutku nisam izlazio u javnost. Nikada i nigdje gdje se poštuje red, rad i disciplina nisam imao sličnih problema. U većini klubova gdje sam igrao bio sam i kapiten" dodaje Horić.

Za kraj je istakao da će upoznati advokata oko tužbe za klevetu protiv Aydina Olguna.

"O svemu što sam gore istakao imam i pisani trag. Sada je klub u veoma teškoj situaciji i ne znam kako će se ovo sve završiti.O svemu ću upoznati advokata koji će procijeniti osnovanost pokretanja tužbe za klevetu i povredu časti, a na osnovu objavljenog video klipa od strane bivšeg predsjednika", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Kenan Horić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kenan Horić je inače prošao sve omladinske kategorije Čelika, te u seniorskoj konkurenciji odigrao više od 100 utakmica, kao kapiten Čelika i najbolji igrač kluba u toj sezoni ostvario je transfer u slovenske Domžale u januaru 2014. godine. U dresu Domžala odigrao je 90 utakmica, gdje je također nosio kapitensku traku.
Nakon sjajnih igara u prvenstvu Slovenije, te kvalifikacijama za Evropsku ligu u junu 2016. godine ostvaruje transfer u turski Antalyaspor s kojim je potpisao četverogodišnji ugovor. U dresu Antalyaspora odigrao je 10 utakmica, da bi zatim na lični zahtjev otišao na posudbu u kiparski Pafos, gdje je ubilježio 22 nastupa. Zatim se vratio u Antalyaspor, ali nije dobio šansu za igru što je bio znak da raskine ugovor s turskim klubom.

U januaru 2019. godine potpisao je za Mladost iz Doboja kod Kaknja, za koju je upisao 25 nastupa, postigavši jedan gol. Kako je poznato u januaru 2020. godine vratio se u Čelik, te je u tri proljetna kola odigrao samo prvi meč protiv Zrinjskog, nakon čega je nestao iz kadra crno-crvenih.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.