Najznačajniji igrač PL od 2002. do danas?

Zeba u finalu, ko će mu na megdan? Wagner ili Ahmetović?

Adnan Beganović

Prvi finalist izbora za najznačajnijeg igrača Premijer lige Bosne i Hercegovine od 2002. godine do danas je Zajko Zeba.

U prvom polufinalnom duelu Zeba je vašim glasovima pobijedio Samira Bekrića. Osvojio je ovaj sjajni veznjak 2705 glasova, dok je Bekrić osvojio 906 vaših glasova.

U finalu će Zeba odmjeriti snage sa boljim iz duela Wagnera i Mersudina Ahmetovića, a ko će to biti odlučit će posjetioci portala SportSport.ba. Glasanje če trajati do petka.

Polufinale:
Zajko Zeba - Samir Bekrić 2705:906
Wagner - Mersudin Ahmetović

Wagner Santos Lago, doslovce ikona NK Široki Brijeg i Premijer Lige koju predvodi na vječitoj ljestvici najboljih strijelaca. Iz relativno nepoznatog brazilskog kluba Atletico Jaboticabal trbuhom za kruhom se uputio u Evropu, završio u BiH i postao - legenda.

Od 2003. do 2006 igrao je za HŠK Posušje gdje je zabio 35 pogodaka a 2006. završava u Širokom Brijegu gdje je svoje ime ostavio na vrhu ljestvica mnogih rekorda.

Za klub s Pecare mrežu je tresao 90 puta. Sa 125 golova uvjerljivo prvi strijelac u istoriji PL BiH. Sa Širokim Brijegom je osvojio dva naslova prvaka BiH kojima je dodao i jedan Kup naše zemlje.

Mersudin Ahmetović robusni napadač aktualnog prvaka BiH FK Sarajevo veliki trag osim na Koševu ostavio je i u tuzlanskoj Slobodi koja je bila njegov prvi premijerligaški klub. Nakon dobrih epizoda u Rusiji i Kazahstanu vratio se u Slobodu, a od 2016. godine zasigurno je prvo ime bordo tima s kojim je u prošloj sezoni osvojio i duplu krunu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ahmetović je i u ovoj sezoni dok nije bila prekinuta pandemijom koronavirusa bio prvi strijelac Sarajlija i sa svojim klubom hitao je ka odbrani naslova prvaka države. U 104 nastupa za Sarajevo prema dostupnim podacima mreže je tresao 51 put.

Na kraju podsjetimo, da se redakcija portala prilikom izbora 32 fudbalera vodila i određenim kriterijima. Odlučeno je da osnovni kriterij bude to da je igrač odigrao najmanje tri sezone od 2002/2003, a gledali smo i njegov uticaj na ekipu u kojoj je igrao, te osvojeni trofeji. U izbor su mogli ući samo oni igrači koji su odigrali više od 50 utakmica u Premijer ligi i koji su zapravo ostavili trag u domaćem takmičenju, bez obzira na njihov možda daleko uspješniji ino angažman.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.