Foto: Index.hr

Poslije pregleda statičara utvrđeno da je stadion nesiguran

Maksimir "privremeno neupotrebljiv", Vatreni sele iz Zagreba, Dinamo traži privremeno rješenje?

Stadion Maksimir je nakon zagrebačkog potresa i pregleda statičara dobio oznaku "privremeno neupotrebljivo" te čeka konačnu presudu detaljne građevinske inspekcije, piše Index.hr.

Naime, prema neslužbenoj procjeni, oko milijardu kuna (250 miliona KM) ulupano je u betonsko ruglo na kojem se organiziraju elitne utakmice iako na njemu nema najosnovnijih uvjeta poput sanitarnog čvora i pristojnih ulaza. Ključni problem već godinama je statika istočne tribine koja prijeti urušavanjem, dok s glavne nosive konstrukcije otpadaju betonski dijelovi. Uefa je već zabranila Dinamu korištenje gornjeg dijela zapadne tribine, dok je istočna tribina nakon potresa dobila žutu naljepnicu i trenutno nije upotrebljiva.


Za dva tjedna očekuje se nastavak hrvatskog nogometnog prvenstva, a Dinamo još čeka detaljan pregled kojim će se utvrditi je li istočna tribina sigurna za gledatelje. U klubu nisu optimistični i svjesni su da je statika narušena davno prije potresa, a istočna tribina ujedno je i krov nad stadionom pomoćnog igrališta Hitrec-Kacian, na kojem se redovito održavaju treninzi i utakmice. Očito na vlastitu odgovornost, piše Index.

Ako inspekcija zatvori istočnu tribinu, Dinamo će bez nje izgurati HNL sezonu, ali u Ligi prvaka to neće proći pa u klubu već traže zamjenska rješenja. U Hrvatskoj imaju tri opcije: Rujevicu, Poljud i Gradski vrt. U praksi su to ipak dvije opcije jer Dinamo kao domaćin na Poljudu može izazvati nove sigurnosne probleme.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Iz Maksimira zato gledaju prema inozemstvu, gdje bi im mogli uskočiti prijatelji iz NK Maribora, a kao zanimljiva opcija nudi se i Budimpešta.

Detaljan pregled Maksimira mogao bi rezultirati i preseljenjem reprezentacije s "nacionalnog stadiona" na splitski Poljud. Reprezentaciju spremno čekaju i u drugim gradovima Hrvatske, a Rijeka i Osijek već su iskušani tereni tijekom kvalifikacija za velika natjecanja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.