Za sada poznato 15 učesnika

Pitanje koje izaziva dosta polemika: Ko će biti posljednji član Prve lige FBiH?

Admin Čaušević

Prva liga FBiH je zvanično okončana u utorak. Olimpik je proglašen šampionom i na osnovu prikazanog tokom odigranog dijela zasluženo je ponovo u Premijer ligi BiH. 

Za sada je poznato 15 učesnika Prve lige FBiH za takmičarsku godinu 2020/21, međutim ko će biti posljednji član je pitanje koje izaziva dosta polemika.

Izvršni odbor FS FBiH je odlučio kako takmičenje trebaju napustiti dva posljednjeplasirana tima u trenutku prekida. To su Slaven Živinice i Radnik iz Hadžića.

Posljednji 16. član trebao bi biti Čelik. Prekidom Premijer lige Zeničani su ispali u niži rang, međutim u ovom klubu situacija je poprilično neizvjesna pa je upitno da li uopšte mogu dobiti licencu za takmičenje u Prvoj ligi FBiH.

Dosta toga će zavisiti i od sastanka Izvršnog odbora NFSBiH zakazanog za 23. juni. Tada će se između ostalog raspravljati i o proširenju Premijer lige, pa se ne isključuje mogućnost da se u elitu "povuče" još neki klub osim Olimpika.

Ono što je sigurno je da će Posušje i Vis Simm Bau sigurno igrati Prvu ligu FBiH. Kao pobjednici Drugih liga u grupama Jug, odnosno Centar ova dva kluba su ispunili uslove iz Propozicija takmičenja i igrat će drugom rangu bh. fudbala.

Ukoliko Čelik ispadne iz Premijer lige, a ne dobije licencu iz Prvu ligu postavlja se pitanje ko bi mogao 16. član jer Rudar Han Bila i Seona kao pobjednici Drugih liga Zapad i Sjever nisu dobili licence.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Kako sada stvari stoje sljedećih 15 klubova ima zagarantovano učešće: TOŠK, Goražde, GOŠK, Čapljina, Rudar Kakanj, Travnik, Igman Konjic, Zvijezda Gradačac, Metalleghe BSI, Budućnost, Bratstvo, Orašje, Jedinstvo, Posušje i Vis Simm Bau.

Plan je da nova sezona Prve lige FBiH počne 8. augusta.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.