Foto - EPA

Mnoge je iznenadila metoda

Šta je to burofax kojim je Messi zatražio odlazak iz Barcelone?

Midhat Šljivak

Lionel Messi izazvao je pravi potres u svijetu fudbala nakon što je jučer od rukovodstva Barcelone zatražio raskid saradnje.

Argentinac je nakon 20 godina odlučio da napusti katalonskog velikana, o tome je obavijestio i klub i to putem burofaxa.

Sigurno su se mnogi zapitali šta je to zapravo burofax, jer je to riječ koja se ne pojavljuje često na našem području.

Burofax je metoda koja se koristi u poslovnoj komunikaciji, popularna u Španiji, koja omogućava slanje povjerljivih dokumenata koji su priznati od suda ili treće strane.

Burofax se može poslati kao običan fax ili putem online platforme. Messi je iskoristio online formu burofaxa i poslao ga je u klub, te je tako zvanično zatražio raskid saradnje.

Također, burofax je legalni dokaz da je jedna strana na vrijeme poslala određene dokumente suprotnoj strani. Kopije dokumenata ostaju u Poštanskom servisu Španije, one su certificirane i koriste se kao dokazi da su dokumenti poslani, a pošiljaoc dobija papir sa datumom dostave.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Messi tako može dokazati da je na vrijeme tražio od kluba raskid saradnje i oni mu u ovom slučaju ne mogu napraviti nikakav pravni problem jer ima sve dokaze da je klub obavijestio prije određenog roka da želi otići.

Argentinac je šokirao čitav svijet, a vidjet ćemo šta će se na kraju u njegovom slučaju desiti i hoće li zaista otići sa Nou Campa.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.