Klub koji je trebao biti domaćim plaća organizaciju meča na neutralnom terenu

Stigla odluka o jednom odgođenom meču, da li će se ovo desiti i sa utakmicom Maccabi - Željezničar?

Nije meč Maccabi Haife i Željezničara jedini meč kvalifikacija za Ligu Evrope koji se trebao odigrati jučer, a nije. 

Testovi koji su urađeni po dolasku ekspedicije Željezničara u Izrael su pokazali prisustvo virusa COVID-19 kod nekolicine igrača sarajevskog tima i Izraelci su odlučili da se utakmice ne može igrati, barem ne u prvobitno zakazanom terminu.

Željezničar se vratio u Sarajevo i sada se čeka odluka UEFA-e po pitanju utakmice 1. pretkola Lige Evrope.

A UEFA-ina odluka je već stigla za meč estonskog Nomme Kaljua i Mure koji je trebao biti odigran jučer, a koji je također otkazan.

Meč je otkazan zbog navodne bojazni estonskih vlasti da bi mogao doprinijeti širenju koronavirusa jer su obje ekipe u svojim redovima imale po jednog igrača pozitivnog na COVID-19. Međutim, pozitivni slučajevi su zabilježeni prije nekoliko dana i oni nisu bili u planu za meč.

Jedan fudbaler Nomme Kaljua je bio pozitivan 23. augusta, nakon što je dan ranije igrao utakmicu domaćeg šampionata. Ponovljeni test 25. augusta je također potvrdio infekciju. I jedan igrač Mure je bio pozitivan, 24. augusta, nakon što je igrao meč u Sloveniji dva dana ranije.

Zdravstveni organi Estonije su zaključili da su svi igrači koji su trebali igrati jučerašnji meč nešto ranije bili u bliskom kontaktu sa zaraženim igračima i da se utakmica ne treba odigrati.

Obje strane su nakon otkazivanja meča imale svoje prijedloge, ali je sada stigla odluka UEFA-e, koju je prenijela Mura.

"UEFA je obavijestila Muru i Nomme Kalju da se utakmica 1. runde kvalifikacija za Ligu Evrope odgađa za 10. septembar", stoji u UEFA-inom obavještenju.

Dalje, UEFA je odlučila da se utakmica igra na neutralnom terenu, u Mađarskoj (na stadionu Ujpesta, Szusza Ferenc).

"Organizator i strana koja će platiti organizacuju meča u Mađarskoj je Nomme Kalju, klub čiji su igrači trenutno u karantinu. Klubovi moraju potvrditi da prihvataju uslove i delegiranje meča do 12 sati u subotu. UEFA-ina odluka je konačna".

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Podsjetimo, i izraelski mediji su jučer špekulisali da bi se meč Maccabi - Željezničar mogao odgoditi za 10. septemar, dok je drugi datum o kojem se špekulisalo 12. septembar.

Međutim, treba sačekati UEFA-inu odluku i vidjeti da li će možda i Maccabi morati organizovati meč na neutralnom terenu, što je sudbina koja je zadesila Nomme Kalju.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.