Veliko slavlje FK Sarajevo nakon što je sinoć sudija odsvirao kraj susreta

Može li san postati java?

Daleko ispred svih u BiH: Sarajevo peti put u borbi za grupnu fazu

Adnan Beganović

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine FK Sarajevo sinoćnjom pobjedom u duelu sa crnogorskim prvakom FK Budućnost, izborio je nastup u play-offu Evropa lige.

Biće to po peti put da Sarajevo igra mečeve za prolaz u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja i po tom je Bordo tim daleko najuspješniji u Bosni i Hercegovini. Osim Sarajevo priliku da se "dokopa" grupne faze Lige prvaka imao je Željezničar i to u sezoni 2002/203 kada je od Plavih u 3. kolu, tada posljednjem, kvalifikacija za Ligu prvaka bolji bio Newcastle. 

Jednu stepenicu do prolaska u grupnu fazu Evropa lige bio je i Široki Brijeg u sezoni 2005/2006, no na posljednjoj prepreci zaustavio ih je Basel koji je u dva susreta slavio sa ukupnih 6:0.

Sarajevo je po prvi put imalo priliku da se plasira u Ligu prvaka u sezoni 2007./2008. Nakon što su u prva dva kola bili bolji od Marsaxlokka i Genka, u 3. kolu kvalifikacija dočekao ih je Dinamo Kijev.

Na Koševu 15. avgusta 2007. godine ukrajinska ekipa je pogotkom Shatskikhna slavila s minimalnih 1:0, da bi u revašu odigranom četrnaest dana kasnije u Kijevu pogocima Bangoure, Miloševića i Rebrova slavili 3:0.

Iste te godine, odnosno nekih mjesec dana kasnije Sarajevo je kao poraženi u 3. kolu kvalifikacije Lige prvaka imalo priliku "dokopati" se grupne faze Evropa lige. No, Basel je u dvije utakmice bio bolji sa ukupnih 8:1.

Dvije sezone kasnije, odnosno u sezoni 2009/2010 aktuelni bosanskohercegovački prvak po treći put je imao priliku da se plasira u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Ovaj put Evropa lige. Nakon što su savladali Spartak Trnavu i Helsingborgs, Bordo momci su u play-offu odmjerili snage sa Clujom. Prvi susret odigran na Koševu 20. avgusta 2009. godine završio je bez pobjednika. Gosti su preko Danija poveli, da bi Damir Hadžić u 77. minuti pogodio za 1:1.

Sedam dana kasnije u Rumuniji favorizirani Cluj je slavio 2:1. Kone i Muresan su doveli Cluj do prednost, a devet minuta prije kraja Avdić je pogodio, za kasnije će se ispostaviti konačnih 2:1.

I posljednji put Sarajevo je imalo priliku da se plasira u grupnu fazu u sezoni 2014/2015. Haugesund i Atromitos su savladani u 2. i 3. kolu kvalifikacija, a u play-offu je nepremostiva prepreka bila Borussia Mooenchengladbach. U dva meča njemačka ekipa je slavila sa ukupnih 10:2.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Dakle, Sarajevo po peti put ima priliku da se plasiralu u grupnu fazu nekog od evropskog takmičenja i po tom parametru, kao i po broju ukupnih pobjeda u Evropi, te broju prolaza u narednu fazu je najbolje u BiH. 

Na putu Bordo tim stoji slavni Celtic, no škotski prvak nije nesavladiv. Uz malo sportske sreće Sarajevo se može "dokopati" grupne faze, a svi vjerujemo da ćemo u četvrtak navečer svjedočiti historiji za bh. fudbal.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.