Najveća zarada u historiji bh. klupskog fudbala

Lova do krova za FK Sarajevo

Najveća zarada u historiji bh. klupskog fudbala

A. Čaušević

Baš kao na ljeto 2007. godine Sarajevo će 13 godina kasnije na eurosceni igrati sa četiri različita protivnika što Bordo klubu donosi najveću zaradu u historiji bh. klupskog fudbala. 

Sarajevo je kao šampion BiH u tada nešto drugačijem formatu kvalifkacija doguralo do trećeg i posljednjeg pretkola Lige prvaka. Nakon izbacivanja Masraxlokka i Genka izabraniti Husrefa Musemića su izgubili od Dynamo Kyeva.

Uslijedio je dvomeč s Baselom za plasman u grupnu fazu tadašnjeg Kup UEFA, ali su se Švicarci pokazali kao daleko jači tim te su bez problema prošli dalje.

U međuvremenu promijenio se sistem kvalifikacija za UEFA-ina takmičenja, pa će Sarajevo nakon 13 godina postati prvi bh. klub sa četiri različita rivala u Evropi. Isto tako se povećao i nagradni fond.

Igrači koje sa klupe na odličan način predvodi Vinko Marinović su u kvalifikacijama za Ligu prvaka izbacili Connah's Quay Nomads, u drugom pretkolu su izgubili od Dynamo Bresta pa su evorpski izlet nastavili u kvalifikacijama za Europa ligu.

U trećem pretkolu na Bilinom polju sa 2:1 savladana je Budućnost te je izboren megdan sa Celticom kao posljednja preperka za historijski uspjeh i plasman u grupnu fazu.

Ovogodišnji nastupi u Evropi Sarajevu su donijeli najveću zaradu koju je ostvario jedan bh. klub od evropskih mečeva. Bordo klub je bogatiji za 1.5 miliona eura, za sada.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bordo klub je kao šampion dobio 260.000 eura, nastup u prvom pretkolu Lige prvaka vrijedi 280.000 eura, a plasman u drugo pretkolo je donio još 380.000 eura. Samim nastupom u trećem pretkolu Europa lige zarađeno je još 280.000 eura, a nastup u play-offu će donijeti još 300.000 eura.

U slučaju plasmana u grupe Sarajevo bi inkasiralo još 2.920.000 eura. Pobjeda u grupnoj fazi Europa lige vrijedi 570.000 eura, a remi 190.000 eura.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Rajvosa2019
Najveci klub - najveca zarada , logicno . Ove sezone smo u PL i Evropi odlicno startali - k‘o da gledam pisemo istoriju - sa Vinkom i ovim momcima je to moguce
25 6
Fareus1921
Da li ćete objaviti ijedan članak o Ivančiću,došao kao anonimac a ima 4/4?
2 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi