Foto - EPA

Ronald Garros, polufinale

Pet setova velike borbe: Đoković uz dosta muke pobijedio Tsitsipasa i zakazao finale sa Nadalom

Midhat Šljivak

Novak Đoković plasirao se u finale Roland Garrosa.

Najbolji teniser svijeta je u današnjem polufinalu uz dosta muke savladao Stefanosa Tsitsipasa sa 3:2, po setovima 6:3, 6:2 i 5:7, 4:6 i 6:1.

Grčki teniser je propustio čak četiri break lopte u prvom gemu. Koštalo ga je to već u drugom kada je usporio i prepustio je Đokoviću svoj servis i Nole je potom lagano završio posao u prvom setu. Tsitsipas je imao šansu da vrati break u sedmom gemu. Nije uspio ni ovaj put i na kraju je Đoković dobio set sa 6:3.

Tsitsipas je propustio dvije break šanse i na otvaranju drugog seta. Zato je Novak svoje šanse koristio i bez većih problema je završio i drugi set sa 6:2 i imao je veliku prednost od 2-0 u setovima.

Treći set je donio veliku borbu. Oba tenisera su držala sigurno svoj servis sve do devetog gema kada Grk griješi. Novak pravi break, ali se Tsitsipas nije predao i odmah je uzvratio oduzimanjem servisa i došao je do izjednačenja. Zatim je i sjajnom igrom ponovo uzeo servis Novaku i osvojio je treći set sa 7:5, te je smanjio rezultat na 2-1 u setovima.

Grk odlično otvara četvrti set. Napravio je break na otvaranju seta, ali ga je Novak odmah i vratio. Potom je viđena velika borba, obojica su spašavala brojne break lopte i igrao se zaista odličan tenis. U 10. gemu Tsitsipas igra odlično, oduzima servis Đokoviću, osvaja set sa 6:4 i dolazi do izjednačenja od 2-2.

Novak bolje otvara odlučujući peti set. U trećem gemu dolazi do breaka, igra grčkog tenisera se potpuno raspala, a Đoković je sve poklone lagano koristio i na kraju bez ikakvih  problema osvaja ovaj dio igre sa 6:1 i prolazi u finale Roland Garrosa.

Đoković je tako zakazao novi duel u finalu sa Rafaelom Nadalom. Bit će to njihov treći duel na otvorenom prvenstvu Francuske, a prethodna dva finala je dobio Nadal.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.