Zaostali meč 9. kola Premijer lige

Najveći bh. derbi pred praznim tribinama: Sarajevo na Koševu dočekuje Željezničar

Endin Čaušević

Sarajevo i Željezničar večeras igraju na Koševu veliki gradski derbi u okviru zaostalog meča devetog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Najveći derbi bh. fudbala igra se od 18:30 sati i sigurno je da se očekuje s velikim nestrpljenjem kod pristalica oba kluba. Ovo će biti 141. sarajevski derbi i borba ekipa koje se trenutno nalaze na vrhu tabele Premijer lige BiH.

Poznato je da se ova utakmica trebala igrati krajem septembra, ali je odgođena zbog nastupa bordo kluba u Evropi. No, danas će Sarajevo i Željezničar konačno odmjeriti snage i jasno je da je ovo utakmica koja jednostavno nosi mnogo više od tri boda.

Sarajevo je trenutno prvoplasirano i ima četiri boda više od Željezničara koji je na drugoj poziciji. Bordo klub iga u sjajnoj formi u posljednje vrijeme, ali u derbi utakmicama to apsolutno ne mora ništa da znači.

Ovo će biti i okršaj Vinka Marinovića protiv Amara Osima i sigurno je i da nas u taktičkom pogledu očekuje velika borba. Oba trenera svjesna su težine ove utakmice, ali su poručili da je derbi zaista specifičan meč u kojem razni faktori mogu da odluče utakmicu.

"Sigurno da će biti specifičan derbi jer neće biti publike. Sigurno je i to da će igrači biti maksimalno motivisani, zna se šta znači ova utakmica. Nalazimo se u dobroj formi, igrači imaju samopouzdanja i nama je da uradimo tih 90 minuta na najbolji mogući način. Te utakmice su takve da morate davati maksimum i biti pravi", kazao je Marinović pred današnji derbi.

S druge strane Osim je poručio da će ovo biti pravi test za njegovu ekipu da se pokaže gdje su oni u odnosu na ostale ekipe, a prvenstveno na aktuelnog prvaka ekipu Sarajeva.

""Utakmica koja puno toga može nama pokazati i u ovom trenutku ja to tako gledam u odnosu na to kakvi smo mi stvarno jer igramo protiv ekipe koja najbolju formu pokazala i koja je najbolja vjerovatno u ovom trenutku kada se svi faktori uzmu u obzir u BiH".

"Ne treba biti puno pametan da vidiš da je lakše utakmice odigrati kada imaš pet dana odmora, a mi imamo četiri, a prije toga ima imaš još pet, a mi imamo minus tri, minus četiri. Znači, tehnički je lakše igrati dvije utakmice u deset dana nego tri kao što mi igramo, logično. S druge strane mi smo imali nekakve utakmice koje su bile napete i nezgodnih protivnika i to vidim kako nekakvu sreću za nas bez obzira što smo se fizički istrošili i što će nam faliti snage. Ali, ovo je specifična utakmica u kojoj će svako ko imalo ima išta u sebi naći to nešto u sebi i izvući i dati sve što može. Ali, da je idealna priprema nama igrati šestu utakmicu u 17 dana nije pogotovo za naše klubove koji nemaju takve rostere i igrače koji su navikli da igraju tako često. U prilično dobrom raspoloženju dočekujemo derbi", rekao je Osim pred derbi na stadionu Asim Ferhatović-Hase.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Utakmicu na Koševu večeras će suditi najbolji bh. sudija Irfan Peljto s pomoćnicima Davorom Beljom i Amerom Macićem, a četvrti sudija će biti Admir Šehović. Kao što smo već napisali utakmica Sarajeva i Željezničara igra se od 18:30 sati na Koševu uz direktan prenos na Areni Sport.

Također, već su poznate i kvote za okršaj gradskih rivala u bogatoj ponudi kladionice MOZZART koje možete pogledati OVDJE.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.