Pilot je bio koban

Istraga završena, više nije upitno ko je kriv za pad helikoptera i smrt Kobea Bryanta

Edmir Škorić

Nakon više od godinu dana istrage stiglo je službeno izvješće o padu helikoptera 26. januara 2020. godine, u kojem su bili Kobe Bryant i njegova kći Gianna, ali i još sedmero ljudi.

Svi koji su se nalazili u helikopteru nažalost su preminuli, ali svijet je posebno bio u šoku zbog NBA košarkaša i legende Los Angeles Lakersa i njegove kćerke.

Istraga je pokazala da je pilot glavni krivac za pad helikopera tog kobnog dana. On je odletio u oblake, iako je takvo što zabranjeno.

Također, izvještaj koji ima više od 600 stranica kaže da je pilot vjerojatno izgubio orijentaciju prije pada.

Nije bilo mehaničkih problema s helikopterom, a nakon pada i izvješća očekuje se da će američka Savezna uprava za zrakoplovstvo izdati preporuke kako bi se u budućnosti izbjegle takve nesreće.

"Loš teren u kombinaciji s katastrofalnom orijentacijom pilota u oblacima glavni je čimbenik pada. Pilot nije znao kamo leti", rekao je Bill English, čovjek zadužen za istragu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.