Sutra Skupština FSBiH, poznato je ko će u bosanskohercegovačku fudbalsku vladu

Adnan Beganović

Sutra će u Sarajevu biti održana Skupština na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine sutra će dobiti novog predsjednika, nova dva potpredsjednika, te novi Izvršni odbor.

Iako će 60 delegata (24 iz kantonalnih saveza, 16 iz "županijaskih" saveza i 20 iz područnih saveza Republike Srpske) tajno glasati i izabrati 13 članova Izvršnog odbora (dva po automatizmu dolaze) već danas je jasno ko će činiti novu vladu bosanskohercegovačkog fudbala.

Kao i uvijek do sada u Izvršni odbor će oni kandidati koji imaju većinsku podršku svojih baza, odnosno delegata iz svojih redova (kantonalni i "županijski" savezi u FBiH, te područni savezi u RS) kako ne bi došlo do svojevrsnog preglasavanja od strane eventualnih partnera. Drugim riječima kako ne bi recimo delegati iz kantonalnih saveza (Bošnjaci) i delegati iz županijskih saveza (Hrvati) ili delegati iz područnih saveza (Srbi) i "županijskih" saveza (Hrvati) birali članove Izvršnog odbora iz područnih saveza (Srbi) ili kantonalnih (Bošnjaci) "poštovat" će se volja njihovih baza.

Tako će s obzirom da imaju većinsku podršku delegata iz kantonalnih saveza u Izvršni odbor prema informacijama do kojih je došao SportSport.ba ući Azmir Husić (Tuzlanski kanton), Midahat Sarajčić (Srednjo-bosanski kanton), Muris Jabandžić (Zeničko-dobojski kanton), Muhidin Raščić (Bosansko-podrinjski kanton), Hamdija Abdić (Unsko-sanski kanton) i Adnan Džindo (Kanton Sarajevo).

Dakle, od šest članova, koliko daju kantonalni savezi, čak četiri će biti nova lica. Ispred Kantona Sarajevo će u Izvršni odbor ući Adnan Džindo, nekadašnji predsjednik Skupštine FK Željezničar i doktor pravnih nauka. S obzirom da se radi o sportskom radniku bez bilo kakvih afera, može se reći da će biti osvježenje u bosanskohercegovačkoj fudbalskoj vladi. On će u IO naslijediti Elvedina Begića, koji je u proteklih osam godina predstavljao FS Kantona Sarajevo u Izvršnom odboru.

Novo lice biće i Azmir Husić, čovjek kojeg ne treba posebno predstavljati. Jedan od rijetkih uspješnih privatnih poduzetnika koji svoj novac ulaže u bosanskohercegovački fudbal i nekako se od njega očekuje da bude "lokomotiva" novog Izvršnog odbora. Hamdija Abdić će također biti novo lice u Izvršnom odboru, kao i Muris Jabandžić, dok će pak Midhat Sarajčić i Muhidin Raščić nastaviti kontinuitet rada u bosanskohercegovačkoj fudbalskoj vladi.

Što se tiče predstavnika županijskih saveza, većih promjena neće biti, odnosno Ivan Beus (Hercegovačko-neretvnaska županija), Dragan Soldo (Zapadno-hercegovačka županija) i Ivan Perić (Kanton 10) i u naredne četiri godine će biti u Izvršnom odboru, dok će Posavski kanton u IO predstavljati Ivo Ivkić. I upravo je u ovom slučaju vladala najveća neizvjesnot, no s obzirom da je Živković kao i Irfan Durić opterećen aferom "Var", Ivkić će prema neslužbenim informacijama dobiti podršku.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Područni savezi Republike Srpske u Izvršni odbor daće pet članova, a samo će Milorad Sofrenić ostati iz prošlog saziva. Istina, i Vico Zeljković je oko godinu dana u IO, no on nije izabran na prošloj izbornoj Skupštini. Dragana Kulinu, Zlatka Spasojevića i Ranka Vučkovića u Izvršnom odboru će zamijeniti Milorad Lale, Miloš Brkić i Žarko Laketa.

Skupština će izabrati i predsjednika te Prvog i Drugog potpredsjednika Fudbalskog saveza BiH, a s obzirom da po Statutu na mjesto predsjednika dolazi član IO iz FS Republike Srpske, to će biti Vico Zeljković. Prvi potpredjednik biće Azmir Husić, a drugi Ivan Beus.

Dakle, od 15 članova bosanskohercegovačke fudbalske vlade, ukoliko ne bude nekih preokreta u posljednjim satima kampanje, njih devet će biti nova lica, dok će šest nastaviti svoje mandate osvojene na prošloj izbornoj Skupštini 2016. godine.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.