Sada je sve mnogo jasnije

Sarajevo obradovalo nekolicinu premijerligaša

Admin Čaušević

Bosna i Hercegovina će u narednoj sezoni baš kao i do sada imati četiri predstavnika u UEFA-inim takmičenjima. 

Sarajevo i Borac, trenutno dvije prvoplasirane ekipe, na premijerligaškoj tabeli u srijedu su izborili plasman u finale Kupa BiH. Za trofej će se boriti 27. maja u Trening kampu FSBiH u Zenici.

Borac je u polufinalu odradio rutinski posao protiv niželigaša Klisa, dok je Sarajevo uspješno prevazišlo prepreku zvanu Tuzla City, iako je u jednom trenutku bilo dramatično na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Tuzla City je vodio 0:1, mogao je odvesti meč na penale, ali je Bordo tim za desetak minuta poslije odličnih izmjena Vinka Marinovića preokrenuo rezultat i na kraju slavio sa 3:1.

Plasman Sarajeva u finale Kupa BiH je obradovao nekolicinu drugih premijerligaša jer je praktično otvoreno dodatno mjesto za izlazak u Evropu kroz Premijer ligu.

Kao što je poznato prvak BiH ide u kvalifikacije za Ligu prvaka, drugoplasirani i trećeplasirani u novoformiranu Konferencijsku ligu, dok pobjednik Kupa također ide u Konferencijsku ligu.

Kako su šanse i više nego ogromne da Sarajevo i Borac izlazak na euroscenu izbore i kroz prvenstvo to znači da će i četvrtoplasirani tim iz Premijer lige steći pravo nastupa u Konferencijskoj ligi.

Plasman Sarajeva u finale je sigurno najviše pogodovao mostarskim rivalima Zrinjskom i Veležu koji sa po 48 bodova dijele treće mjesto, ali i Širokom Brijegu koji je trenutno peti, ali za četvrtim mjestom kasni svega tri boda.

Treće i četvrte pozicije se u preostalih sedam kola, barem teoretski, mogu dočepati Tuzla City i Željezničar koji zaostaju sedam, odnosno osam bodova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Svakako postoji i druga strana medalje jer je moguće da četvrtoplasirani tim iz Premijer lige ne ode u Evropu i to u slučaju da pobjednik Kupa na kraju sezone bude plasiran na 5. pozicji ili niže. Međutim obzirom na trenutnu formu i bodovnu prednost zaista je teško vjerovati da Sarajevo i Borac neće završiti među prve četiri ekipe.

Inače, i ovog ljeta svi bh. predstavnici na međunarodnoj sceni će svoj evropski izlet početi od prvih pretkola. Šampion u prvom pretkolu Lige prvaka, a preostala tri kluba u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.