Bavarci ga moraju kupiti od Leipziga

Otkriveni detalji ugovora s Bayernom: Nagelsmann će biti najskuplji trener u povijesti

Edmir Škorić

Njemački mediji danas su objavili da će Julian Nagelsmann biti novi trener Bayerna.

Nagelsmann je navodno dogovorio s upravom Bayerna transfer iz Leipziga, a to će biti najskuplji transfer jednog trenera u nogometnoj povijesti. On će na klupi aktuelnog prvaka Evrope naslijediti Hansija Flicka, koji je ranije nakon utakmice s Wolfsburgom poručio da odlazi na kraju sezone.

Prema Manuelu Bonkeu, novinaru "TZ-a", Nagelsmann će zarađivati osam miliona eura godišnje. Ugovor 33-godišnjaka s Leipzigom vrijedi do ljeta 2023., pa ga Bayern mora kupiti. I to neće biti malo. Očekuje se da će Bayern platiti oko 23 miliona eura.

Bio bi to rekord, budući da je do sada najskuplji trener bio Andre Villas-Boas, kojeg je Chelsea kupio od Porta 2011. godine za 15 miliona eura.

Nagelsmann trenira Leipzig više od dvije godine i njegov tim je ove sezone jedini parirao Bayernu i još uvijek je teoretski u igri za titulu. Prethodno je tri godine vodio Hoffenheim, gdje je takođe trenirao U-17 i U-19 ekipe, a na klupi te momčadi je postao najmlađi trener u Ligi prvaka.

"Ja sam poput pekara koji miješa sastojke, stavlja hljeb u pećnicu, a zatim analizira učinak. I na kraju, bira najbolji mogući recept", rekao je Nagelsmann jednom prilikom.

U njegovoj viziji nogometa nema nijedne specifične postavke. Sve je glatko. Malo je vjerojatno da će igrači biti raspoređeni na jednu poziciju, ali imaju određene uloge, a momčad može koristiti različite sustave tokom meča. Samo se jedna stvar ne mijenja. Voli atraktivan i privlačan nogomet.

Nema sumnje da je Bayern s njim napravio sjajan potez, navijačima se dopada, mada je većina ipak bila za to da Flick ostane i naredne sezone. No, kao što je poznato, on je ove sezone imao sukobe s Hasanom Salihamidžićem i to je jedan od razloga zbog kojih napušta Bayern.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Nekadašnji veznjak Bayerna je prošle sezone osvojio i Kup, zatim Superkup Njemačke, te Svjetsko klupsko prvenstvo i Superkup Evrope. U sezoni 2019/20 izabran je od UEFA za trenera godine. Otići će vjerovatno kao prvak Njemačke jer je teško očekivati da Bavarci propuste bodovnu prednost.

Oni su neočekivanim porazom od Mainza (1:2) u subotu dali nadu Leipzigu, koji je dan kasnije savladao Stuttgart s 2:0. Ipak, Bayern ima priliku da ovjeri titulu kada ugosti Borussiju Moenchengladbach u narednom kolu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.