Sarajevo i Željezničar u utrci sa vremenom

U Savez papirologija još nije stigla: Sablić i Ivković bi na tribinama mogli debitovati

Adnan Beganović

Aktuelni prvak naše zemlje, Borac iz Banja Luke u utorak će u okviru 1. pretkola Lige prvaka ugostiti Cluj i tako će zapravo otvoriti novu sezonu za bosanskohercegovačke klubove.

Dva dana kasnije prve utakmice u novoj sezoni i to u Konferencijskoj ligi prve utakmice u novoj sezoni odigrat će Sarajevo, Široki Brijeg i Velež iz Mostara, dok će preostali klubovi sezonu otvoriti 17. jula kada počinje Premijer liga.

A, da li će sarajevski dvojac, FK Sarajevo i FK Željezničar, sa klupe u premijernim nastupima voditi novi treneri, hrvatski stručnjaci Goran Sablić i Tomislav Ivković, vjerovatno ni čelni ljudi ovih klubova u ovom trenutku ne znaju.

Problem je zapravo registracija Sablića i Ivkovića u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine jer obojica ovih stručnjaka dolaze iz Hrvatske i zapravo su stranci.

Do danas iz FK Sarajevo i FK Željezničar, kako je za SportSport.ba potvrđeno u krovnoj kući fudbala, za Sablića i Ivkovića nije u FSBiH dostavljena potreba dokumentacija za registraciju što znači da su oba kluba u svojevrsnoj utrci sa vremenom.

Problem predstavljaju neizmirene obaveze prema Poreskoj upravi Bosne i Hercegovine bez kojih u ovom slučaju igrači iz inostranstva ne mogu dobiti radnu i boravišnu dozvolu.

Na ruku sarajevskom dvojcu ne ide ni to što su se prije nekoliko mjeseci pooštrili uslovi za dobijanje boravišne dozvole, odnosno do prije nekoliko mjeseci igrači i treneri iz inostranstva mogli su biti registrovani i dok je izdavanje boravišne dozvole u procesu, naravno ukoliko su ispunjeni svi ostali uslovi, jer taj proces može trajati i nekoliko mjeseci.

Ipak, ured za izdavanje boravišnih dozvola je na inicijativu Fudbalskog saveza BiH izašao u susret bh. klubovima pa se njihovi zahtjevi rješavaju po hitnom postupku, ali i u tom slučaju teško da se sve može završiti u roku od nekoliko dana.

U Sarajevu su očito svjesni te situacije, što se može zaključiti i iz jučerašnje izjave prvog čovjeka kluba Damira Kasuma.

"To je procedura koja uvijek kaska (radne dozvole), mi moramo izmiriti neke obaveze prema Poreskoj upravi Bosne i Hercegovine da bi se prijava mogla završiti. Imam informaciju, nemojte me shvatati zdrava za gotovo, da neka sredstva trebaju leći na račun FK Sarajevo iduće sedmice i prvo što ćemo uraditi je izmiriti te obaveze kako bismo mogli izvršiti registraciju igrača", istakao je juče prvi čovjek Sarajeva, Damir Kasum i dodao da je Sarajevo malo ograničeno sa angažovanjem pojačanja obzirom da Goran Sablić poznaje dosta igrača u Hrvatskoj, ali zbog svega gore navedenog preferiraju se domaći igrači.

Sa druge strane, novi šef struke sarajevskog Željezničara, Tomislav Ivković, vjerovatno ne poznaje dobro situaciju pa u svojim medijskim istupima često naglašava da će pokušati neke pozicije popuniti sa igračima iz Hrvatske.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Što se igračkog kadra tiče, pokušat ću s nekim igračima iz Hrvatske da popunim neke pozicije, ali neću dovesti igrača koji je 10 posto bolji od domaćeg. Onda ću radije dati šansu nekom domaćem igraču. Nije lako dovesti u ovom momentu nekoga ko će biti pojačanje", danas je istakao Ivković.

Administracija Željezničara ima nešto više vremena do premijernog nastupa, a ne treba zaboraviti da su i na početku drugog dijela prošle sezone oba kluba imali istih problema. Tako su uvodne utakmice propustili Boris Cmiljanić i Frane Ikić.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.